Svet

Region

Mršavost više nije IN: Izrael zabranio premršave manekenke

Mršavost više nije poželjna u modnoj industriji u Izraelu, pošto je s početkom nove godine stupio na snagu zakon kojim se reklamiranje zabranjuje manekenkama koje nemaju dovoljno kilograma.

Mršavost više nije IN: Izrael zabranio premršave manekenkeZakon koji je parlament odobrio u martu zahteva da manekenke imaju indeks telesne mase najmanje 18,5. To se smatra minimumom za zdravu osobu. Sve češće pojave poremećaja u ishrani u izraelskom društvu, posebno među mladim devojkama, podstakle su dvoje članova Likuda da predlože nacrt zakona kojim bi se sprečilo da modna idustrija promoviše nezdrava ženska tela, podsećaju izraelski mediji. Izraelsko Ministarstvo zdravlja navodi da oko 125.000 žena u Izraela pati od poremećaja u ishrani. Međutim, poznavaoci prilika kažu da se radi o problemu o kome se ne govori i da je takvih osoba čak oko pola miliona.

Fenomen zahteva posebnu brigu zbog toga što pogađa pre svega mlade ljude. "Znamo da se svake godine 1.500 novih mališana i tinejdžera pridružuje krugu poremećaja u ishrani. Deset procenata mlade generacije pati od toga i s obzirom da ta dobna grupa obuhvata 250.000 tinejdžera, 10 procenata je ogroman broj", rekla je poslanica Rahel Adato.

Na osnovu zakona, oni koji digitalno menjaju fotografije kako bi "odstranili" neželjene kilograme manekenkama, moraju jasno da označe rezultat kako bi se stavilo do znanja da se radi o fotošopu.

Cilj je da devojke koje to gledaju znaju da nije tako u stvarnosti i da se to ne može postići dijetom.

Predviđeno je da grupe za ljudska prava, a ne vlada, podnose tužbe protiv onih koji krše zakon, a uspeh incijative će se pratiti kroz globalnu modnu idustriju kako bi se videlo da li su modne piste u Njujorku, Milanu i drugim prestonicama mode prihvatile iste mere.

Autor: B.B.
Izvor: Tanjug

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>