Region

Svet

Region

Nikola Kojo napušta Beograd?

Nikolu Koju, osim u filmovima, nemamo priliku da vidimo u nekom intervjuu, međutim u emisiji Tanje Peternek-Aleksić, “Kao sav normalan svet”, Nikola Kojo pričao je o svojim ulogama, pozorištu kao i odlasku iz Beograda.

Nikola Kojo napušta Beograd?



Kojo je na filmu debitovao sa nepunih 11 godina, ulogom dečaka Ivana u filmu "Rad na određeno vreme". Tokom osamdesetih godina odigrao je zapažene uloge u filmu “Igmanski marš”, TV seriji "Sivi dom" i jednu od glavnih uloga u tri nastavka veoma popularnog filmskog serijala Lude godine. Međutim na Akademiji to mu nije pomoglo da prođe na ispitu. Nakon prvog polaganja kada je pao rekao je sebi, ma nikada više, drugi put nakon vojske rekao je:“Ako sada ne prođem dižem ruke, međutim kada sam rešio da polažem ispit treći put rekao sam sebi e ako treba ima da polažeš do staračkih dana, i prošao sam”, rekao je naš najpopularniji glumac.

Znajući kakve se muke donosi glumački posao svojoj kćerki ne bi nikada dozvolio da se bavi glumom.

“Znam kako je i kako sam ja prošao i koliko ovaj posao ima stresnih momenata, nikada joj ne bih dozvolio da se bavi glumom, ne treba joj to”, rekao je Nikola i dodao:“Moj otac je bio građevinac i uvek me je vukao u neke sigurnije vode, da izbegnem glumu, međutim nije mi zabranjivao da se njome bavim.”

Nikola Kojo ispričao je i da je on prvi glumac koji je ikada dobio napismeno otkaz u Ateljeu 212:“To su bile teške devedesete godine, 6 maraka mi treba da odem na probu još 6 maraka da odem na predstavu, račun u bifeu Ateljea 2000 maraka, a meni plata 5 maraka, to ne znači da sam mnogo pio, samo da vreme nije bilo normalno”, ispričao je Kojo i nastavio:“Taj otkaz mi je doneo i neke dobre stvari, uvek kada se setim tog perioda kažem sebi “Ko zna zašto je to dobro”.

Od pozorišta je odustao ne samo zbog novca već i zbog stresa, a i kako kaže primitivne publike koja je tada posećivala tu ustanovu:“Sećam se jedne predstave, ja dajem sve od sebe, a u prvom redu devojka sedi dečku u krilu, žvaće žvaku i smeje se, neko spava a ja kao glumim najbolje što mogu. Počeo sam da prezirem publiku za koju treba da igram i tada sam digao ruke.”

Jedna od najstresnijih sutiacija koje je imao u pozorištu bila je kada je otišao da pogleda predstavu “Mala”:“Sedeo sam u publici, u predstavi je glumio i Žarko Laušević, predstava kasni već 15-ak minuta, publika nervozna i pozovu mene da dođem iza scene. Rekoh šta se dešava, kažu oni meni, Laušević se zaglavio u nekoj magluštini, moraš da ga menjaš. Ma nisam hteo nikako, niti sam gledao predstavu niti znam tekst, ma nema šanse, rekao sam im. Međutim nakon 20 minuta sam pristao, nekako odglumio i kada se predstava završila seo sam u foaje i bio u polunesvesti, nisam mogao ni ruku da ispružim”.

Kada je snimao prvi deo sada legendarnih “Anđela” mislio je da će to biti samo mladalačka komedija i da neće biti šanse da postane legendarni film, eto kako se samo čovek prevari. Priznao je i kako je nekoliko puza želeo da pobegne iz zemlje ali je ostajao zbog svoje porodice i prijatelj, ali jednom čak i zbog zasićenja i zbog toga se najviše kaje.

“Miloš Forman je inače moj omiljeni režiser i pozvao me je u Prag na razgovor za jednu važnu ulogu, znači ne na kasting već na razgovor. Ne znam šta mi je tada bilo ali sam odgovorio:”Ne mogu sada, jako sam umoran”. Ne znam zašto sam to rekao i kajem se zbog toga i dan danas”, ispričao je glumac.

Nikola Kojo nije samo umoran bio za Formana, već je i sada umoran od života u gradu i sa svojih 15-ak prijatelja iz javnog života planira odlazak na selo:” “Premoren sam od života u gradu, jurcanja za parkingom, od nervoznih vozača i tako dalje i rešio sam sa prijateljima da odem odavde. Kupili smo jedan lep komad zemlje na kome ćemo napraviti tipske kućice, bazen, teniske terene, jednu malu komunu. Razgovarali smo o tome i možda bismo napravili jedan edukativni rijaliti šou kao dokaz da se može bez grada, da je cela poenta da za stan u Beogradu negde u Srbiji možeš da napraviš ogromnu kuću, bazen, sve što poželiš, da budeš na zdravom vazduhu i da ti iz dnevne sobe seže pogled”, otkrio je Nikola svoje planove.

Svojoj ćerkici želi samo da bude zdrava i normalna a ostalo neka bira sama i neka radi šta hoće, ali ipak u njemu čuči Nikola iz “Anđela 2″ :” Pa ponekad u parkiću kada mi dečaci grle ćerku ja im pretim “Ej bre mali, jel si gledao ti Anđele 2?”, kroz osmeh je ispričao Nikola i dodao da mu je kćerka pravi “kriminalac” da zna da peva i da je jedna od dve najvažnije žene u njegovom životu.



Izvor: Pulsonline

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>