Region

Svet

Preminuo Miljan Miljanić

Miljan Miljanić, trenerski mag i vizionar, jedan od ljudi koji su obeležili poslednje decenije srpskog fudbala, umro je u 82. godini. Komemoracija i sahrana Miljana Miljanića u utorak.

Preminuo Miljan Miljanić



Miljan Miljanić je tokom karijere bio predsednik Fudbalskog saveza Srbije, selektor reprezentacije, igrač i trener Crvene zvezde. Bio je prvi stranac u istoriji kome je pošlo za rukom, u dresu Reala, da osvoji duplu krunu u španskoj ligi.



Miljanić je trenirao Crvenu zvezdu, Real Madrid, Valensiju, jugoslovensku reprezentaciju na dva svetska prvenstva, u Nemačkoj 1974. i Španiji 1982. godine. Odlikovan je ordenom Fife za zasluge.

Rođen je u Bitolju, 4. maja 1930. godine, u familiji koja je poreklom iz Banjana kod Nikšića u Crnoj Gori.



Miljanić je kao trener Crvene zvezde osvojio deset trofeja. Na "Marakani" je ostao osam sezona.Posle toga usledili su brojni uspesi, pobede i trofeji generacije koju je selektirao, a na čijem čelu je bio najbolji fudbaler svih vremena na ovim prostorima Dragan Džajić. Potom je prešao u Real Madrid sa kojim je osvojio duplu krunu u Španiji, a zatim je trenirao i Valensiju koja je tu sezonu završila na 17. mestu španske lige. Jugoslovensku reprezentaciju je kao selektor vodio na dva Šampionata sveta, u Nemačkoj 1974. i Španiji 1982. godine. Odlikovan je ordenom za hrabrost, ordenom Nemanje drugog reda i ordenom Fife za zasluge u razvoju fudbala. Pod okriljem Uefe i Fife držao je seminare na gotovo svim kontinentima.



Slavni španski fudbalski klub Real iz Madrida uputio je saučešće porodici svog bivšeg trenera.

"Real Madrid je u žalosti zbog smrti trenera koji je naš klub vodio od 1974. do 1977. godine. Miljanić je u tom periodu osvojio dve titule i jedan Kup, a već u prvoj sezoni osvojio je duplu krunu. Naš klub je vodio na impresivan i profesionalan način", navodi se u saopštenju Madriđana.

"Real Madrid saoseća sa porodicom Miljanić, kojoj izražava saučešće. Miljanić je ostavio dubok trag u našem klubu, i kao čovek, i kao stručnjak", stoji u saopštenju madridskog Reala.

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>