Ostalo

Sme�no

Nelegalan botoks u Srbiji

Američki proizvođač botoksa „Alergan“ priznao je da je prošle godine u medicinske svrhe testirao ovaj proizvod - za šta nije imao odobrenje - u Srbiji, Indiji, Poljskoj, Egiptu, Libanu i Turskoj.

Nelegalan botoks u Srbiji



Prema informacijama CBS njuza, ta kompanija je nezakonito reklamirala korišćenje botoksa za lečenje migrene, Parkinsonove bolesti, bolesti bešike, proširene prostate, povreda kičmene moždine u svojoj zemlji, a istovremeno je radila ispitivanja na pacijentima obolelim od tih bolesti u Srbiji i drugim zemljama! To, međutim, nije jedini problem, jer izgleda da je masovno korišćenje botoksa u srpskoj estetskoj hirurgiji - nedozvoljeno!

Aleksandar Tucović, portparol Agencije za lekove, rekao je za Kurir da je u našoj zemlji botoks registrovan samo kao leka „disport“ i da se u druge svrhe ne sme koristiti. Slučajno ili ne, ta činjenica je ostala nepoznata zdravstvenim vlastima dok ih Kurir nije pozvao. U Ministarstvu zdravlja kažu da će sve navode proveriti.

Farmaceutkinja Vukica Stevanović za Kurir navodi da je korišćenje botoksa za stanja i bolesti za koje ne postoji dozvola Agencije za lekove (ALIMS) isto kao da se pacijentima on daje na crno!

- ALIMS izdaje dozvole za primenu lekova i tačno određuje stanja i bolesti kod kojih oni smeju da se daju pacijentima. Niko u Srbiji nema pravo da botoks koristi u druge svrhe, jer je to opasno i nelegalno - upozorava ona i dodaje kako bi lekari trebalo da upozore pacijente da, ukoliko osete glavobolju, ako počnu da im padaju kapci, dobiju gušenje ili nevoljno mokrenje, smesta odu kod najbližeg lekara, jer botoks može da dovede i do smrti.

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>