Ostalo

Sme�no

Održana poslednja borba bikova u Barseloni (Video)

Ljubitelji borbi bikova uzvikivali su "ole" u Barseloni poslednji put u nedelju, pre nego što je na snagu stupila zabrana ovog sporta širom Katalonije.

Održana poslednja borba bikova u Barseloni (Video)


 
Regionalne vlasti zabranile su prošle godine vekovnu tradiciju suočavanja matadora naoružanog mačem i crvenom tkaninom i razbesnelog bika. Industrija borbi bikova i dalje veruje da ima šanse da promeni mišljenje zvaničnika i sledeće godine vrati borbe u Kataloniju, jedini region u Španiji, pored Kanarskih ostrva, koji je zabranio ovaj sport.
 
"Mislim da će političari dva puta razmisliti i da će borbe bikova biti nastavljene. I hvala Bogu, jer Katalonija ima mnogo ljubitelja borbi, a u demokratskoj zemlji oni bi trebalo da mogu da gledaju borbe bikova", rekao je Rojtersu jedan od uzgajivača bikova Moses Praele.
 
Proslavljeni madridski matador Hose Tomas, koji se povukao 2002. godine, bio je glavna zvezda događaja. "Postoji nekoliko katalizatora koji bi mogli da dovedu do toga da zabrana bude ukinuta", smatra novinar koji prati koridu Pako Marč.
 
Ekonomska kriza, takođe, bi mogla da bude faktor jer su regionalne vlasti pod velikim pritiskom da smanje troškove i pomognu državi u držanju javnog duga pod kontrolom. Tome sigurno neće doprineti činjenica da će katalonske vlasti vlasniku El Monimentala Pedru Balani morati da plate više miliona evra za zgradu. Čak i ako ljubitelji borbi bikova uspeju ponovo da otvore El Monumental, u širem smislu krv je već na pesku.
 
Svake godine sve manje Španaca odlazi da gleda borbe. Broj borbi pao je za 34 procenta u periodu od 2007. do 2010. godine. Arena Las Arenas u Barseloni zatvorena je još 70-ih i sada je tržni centar.
 
"Ne znam nikog od vršnjaka ko odlazi na borbe. To nije katalonska tradicija već andaluzijska. Činjenica da se prema bikovima loše odnose još pre borbe bi trebalo da bude važnija od tradicije", smatra Lajla Gomes.



Mlađi Španci ne znaju imena matadora i mnogi se muče sa pravilima borbe. Tomas, najpoznatiji "torero", jedini je borac protiv bikova koji je proteklih godina uspeo da napuni El Monumental.
 
Katalonija se godinama rve sa Madridom oko veće autonomije i prava na posebnu kulturu i jezik. Zabrana borbi bikova u Kataloniji simbolizuje zelju tamošnjih političara da se odvoje od Madrida i njegovih tradicija. Mnogi Katalonci smatraju da im Madrid nameće svoju kulturu, jezik pa samim tim i borbe bikova. Borbe, međutim, jesu katalonska tradicija. Reč je o "korebusu", borbi u kojoj je bik povrgnut stresu, ali ne i ubijen.
 
Širom Španije protesti protiv borbi su uobičajeni. Protivnici koride smatraju da ovakvoj vrsti tradicije nije mesto u savremenom svetu gde je zlostavljanje životinja neprihvatljivo.

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>