Ostalo

Sme�no

Borani otkrili tajnu duha u venčanici

Koliko god komično izgledalo onima koji čitaju tekstove o duhu neveste koja plaši vozače, svima koji su se našli na putu prilikom njenog pojavljivanja nije bilo ni malo smešno.

Borani otkrili tajnu duha u venčanici


 
Svoj susret sa duhom opisala je i mlada Boranka D. D. (15), koja ju je ugledala kada se s prijateljima vraćala automobilom iz Zaječara. Ova devojka je samo jedna od najmanje deset osoba koje te noći nisu mogle da spavaju zbog pretrpljenog šoka.
 
"Ne znam kako da objasnim ono što sam videla. Sve se odigralo u nekoliko sekundi. 'Šta je ovo!?', čula sam uzvik prijatelja koji je vozio. Podigla sam glavu i kraj puta ugledala osobu visoku više od dva metra u venčanici čiji je veo prekrivao lice. Lebdela je dvadesetak centimetara od zemlje i pružala ruku sa bidermajerom ka kolima", rekla je agenciji Beta ta srednjoškolka.
 
Njen prijatelj koji je vozio automobil kaže da je osobu u belom primetio oko 20 minuta posle ponoći na udaljenosti od par stotina metara, ali da se za tili čas stvorila kraj automobila.
 
"Pružila je ruku ka kolima i prošli smo kraj nje na samo pola metra. Samo sam stegao volan i trudio se da održim pravac vozila", rekao je vozač.
 
Nekoliko trenutaka ranije, njih je velikom brzinom pretekao drugi automobil, a potvrda njihovog bliskog susreta sa "mladom" usledio je posle samo petnaestak minuta.

"Na ulazu u Bor, u urbanom delu grada, kraj puta je bilo parkirano vozilo koje nas je prethodno pretekao i čiji nam je vozač mahao da stanemo. Upitao nas je da li smo i mi videli ono što i oni. Bio je bled ko krpa, kao i troje njegovih saputnika", rekla je D. D.
 
Ministar policije Ivica Dačić je rekao da će pronaći duha u venčanici, odnosno osobu koja se tako predstavlja. Borska policija, međutim, nije želela da komentariše ovaj slučaj saopštivši samo da ljudi jesu prijavili ovu pojavu, ali je patrole saobraćajne policije na toj lokaciji nisu primetile.
 
Iz borske poslicije se nazvanično saznaje da je nekoliko sati pre pojave aveti u venčanici paljena strnjika nedaleko od mesta susreta. Beli dim koji se širio okolinom, sujeverje i igra senki mogli bi da budu jedno objašnjenje slike koja se stvorila u glavama vozača koji su tuda prošli.

vor iz policije kaže da ne isključuju mogućnost ni da je neko laserom plašio ljude, što je mogla biti smrtonosna igra jer je jedan vozač u punoj brzini na smrt preplašen sleteo u jarak kraj puta. Sa njim je u kolima bilo još dvoje ljudi.
 
Međutim, meštani koji žive nedaleko od mesta na kome se pojavila utvara znaju šta je u pitanju - Muma Paduri. A njeno ime tiho izgovaraju u strahu.

Muma Paduri ili Velika (šumska) majka je vila koja se pominje u legendama Vlaha, starosedelaca na ovim prostorima. Ona oličava izuzetnu dobrotu i neizmerno zlo zajedno, a ta dvojnost je, najverovatnije, preuzeta iz samog čoveka, koji svoje emocije i dela prilagođava situacijama. Prema verovanju, ona je na hijerarhijskoj lestvici najviša po rangu u vlaškoj mitologiji.

Mladin duh proganjao vozače
Muma Paduri deluje po principu polova - štiti i posebno obožava žene i često je spremna da napakosti muškarcu, koji na bilo koji način kinji njene zaštitnice. Ova vila iz vlaške mitologije je, po verovanju, čisto oliženje ženstvenosti i podseća na Lilit (Crni mesec), koju savremena astrologija vezuje za psihoanalizu.

"Te večeri, kada je na putu viđena utvara, psi su cele noći uplašeno. Živim na ovoj pojati decenijama, ali nisam zapamtio da su moji kerovi ikada bili tako uplašenni", rekao je jedan od meštana.

Drugi meštani tvrde da je reč o mladoj ženi iz zaječarskog sela Nikoličevo koja je prošle godine poginula u sedmom mesecu trudnoće, pošto se okliznula nedaleko od svoje kuće.

"To je ona. Traži svoju bebu. Zato je i pružala ruke ka kolima u kojima su se nalazila deca", tvrdi jedna meštanka.

Oni, kojima je cela ova priča smešna, pitaju se šta stanovnici Bora "duvaju", to jest tvrde da im se od silnih isparenja, prouzerokovanog topioničkim dimom, pomutila svest, pa sada vide i aveti. Ali, interesantno je da nisu samo Borani ti koji su videli duha, nego uglavnom Zaječarci koji su putovali ka Boru. Svi oni su sačekali da se razdani kako bi se vratili kućama, i to drugim putem.

Izvor: Beta

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>