Zdravlje

Ljubav

Timijan i beli slez će rešiti uporni kašalj! (RECEPT)

Timijan i beli slez će rešiti uporni kašalj! Ali bitno je da znate, iako ih mnogi mešaju da timijan i majčina dušica nisu jedno isto.

Timijan i beli slez će rešiti uporni kašalj! (RECEPT) Svet Plus





Majčina dušica i timijan imaju ista svojstva, s tim da su ona u timijana nešto izraženija. Lekoviti sastojci majčine dušice nalaze se u listu i cvetu pa je treba pažljivo brati, a nikako čupati. 

Kad je vreme berbe pažljivo odsecite samo gornju polovinu lisnatih grančica u cvetu i to makazama.

Ova biljka sadržava eterična ulja, a posebno je efikasna kod poremećaja disajnih puteva, poput kašlja, problema s desnima, zadaha, teškoća sa varenjem… 

Ako vas muči kašalj, zbog svojih lekovitih svojstva, stručnjaci preporučuju inhaliranje timijanom kako bi se razgradio sekret u bronhijama.


Postoje dva oblika kašlja, vlažan ili produktivan, koji daje sluz, a obično je uzrokovan alergijama, prehladama ili drugim respiratornim infekcijama. Suv ili nerpoduktivan kašalj takođe može da bude uzrokovan prehladom, ali je mnogo češće izazvan dimom cigareta, prašinom, isparenjima ili nekom drugim oblikom iritacije.

Ovaj kašalj ne čini ništa osim što vam iritira grlo, terajući vas da više kašljucate. Osim što bi trebalo da osnažite svoj imunitet kvalitetnom ishranom i boravkom na svežem vazduhu, najbolje što možete da učinite jeste da posegnete za nekim od proverenih domaćih čajeva.






Čaj od timijana

Poznato je da biljka timijan (lat. Thymus vulgaris) izvrsno pomaže kod kašlja i čisti pluća i disajne puteve. Reč je o moćnom ekspektoransu, koji podstiče uklanjanje bronhijalne sluzi iz pluća.

Takođe, smanjuje upalu i glavobolju. Ima snažna antibakterijska svojstva i deluje kao spazmolitik, što znači da opušta grčeve bronhija. Primenjuje se kao pomoćno sredsto kod prehlade, gripa, bronhitisa, astme, promuklosti i upale pluća



Priprema čaja:

Jednu kašiku sušenog (ili 2 kašike svežeg) timijana prelijte vrućom vodom. Ostavite da odstoji desetak minuta poklopljeno, a zatim procedite. Po želji dodajte malo meda.



Beli slez za suvi kašalj

Beli slez (lat. Althaea officinalis) pomaže kod suvog kašlja, koji zna da bude prilično uporan i neprijatan.

Ova fantastična biljka sadrži sluz, koja prijanja i oblaže sluzokožu grla, te je na taj način štiti od iritacija. Osim toga, ublažava kašalj i pomaže pri iskašljavanju.

Priprema: 

Čaj od belog sleza priprema se s hladnom vodom. Jednu kašiku korena belog sleza prelijte sa 2 dl hladne vode i ostavite da odstoji barem dva sata kako bi biljka pustila svoju sluz. Nakon toga procedite čaj pa ga lagano zagrejte do telesne temperature.

Možete ga zasladiti medom ili stevijom. Pijte ga u gutljajima nekoliko puta na dan.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/objektiv

Povezane vesti:


>