Region

Svet

Region

Film Čudotvorac tumanski od 1. novembra u MTS dvorani! (VIDEO)

"Čudotvorac tumanski" od 1. novembra u MTS dvorani u 20 časova! Film je rađen po istinitim događajima koje je u svojoj knjizi “Manastir Tumane: Čudo ljubavi Božije” zapisao iguman Dimitrije Plećević.

Film Čudotvorac tumanski od 1. novembra u MTS dvorani! (VIDEO) Screenshoot/Instagram





Film je pun emocija, ljubavi i vere, svega onoga čega je danas moderan čovek željan, a rediteljka je rekla da su glavne uloge dobijali glumci koji važe za velike vernike.



Ona je dodala da je film nastao iz ljubavi prema Bogu i svetiteljima, ali i želje da se napravi ostvarenje koje će da govori o duhovnim temama, jer je takvih malo.







Tri priče o čudima Svetog Zosime, koja je svetitelj projavio u moderno doba.


A ko je bio Sveti Zosim?

Sveti Zosim je živeo u 14. veku i pripadao je grupi monaha isihasta, poznatih pod imenim Sinaiti, koji su u vreme kneza Lazara, naselili Srbiju.

Legenda kaže, da je prilikom jednog odlaska u lov u obližnju šumu, Miloš nehotice ranio isposnika - pustinjaka Zosima Sinajita, koji se podvižavao u obližnjoj pećini. Ponevši ga svome dvoru - vidaru da mu izleči rane, na mestu današnjeg manastira Tumane, Sveti Zosim je rekao: 

„Tu mani - nema leka, pusti me da umrem".


Na mestu gde je položio Zosimove mošti, Miloš Obilić počeo je zidati crkvu u znak pokajanja za nenamerno ubistvo svetitelja.






I dok je zidao današnji manastir Tumane, Milošu Obiliću stigao je poziv od kneza Lazara da dođe u boj na Kosovo. „Tu mani, dođi u Kosovo polje". Posle slavne pogibije Miloša Obilića pobožni narod ovoga kraja, završio je gradnju manastira i dao mu ime Tumane.

1936. godine kada su ruski monasi došli u Tumane, u vreme popravljanja manastirske crkve, pod pločom, kraj koje su vekovima klečali i molili se vernici, nađene su u celini sačuvane mošti Sv. Zosima.






Danas se kivot sa njegovim svetim moštima nalazi se u manastirskoj crkvi, posvećenoj Svetom Arhangelu Gavrilu. Za Zosimov dan u pravoslavnom kalendaru uzima se 21. avgust, kao datum kada je 1992. godine usvojena odluka Sabora SPC da se među srpske svece unesu imena devetorice Sinaita, među kojima i Zosim Tumanski.

Nedaleko od manastira u gustoj šumi sa stoletnim stablima, u liticama stena, nalazi se isposnica, u kojoj je živeo i molio se Sv. Zosim.







Glumačku ekipu čine: Sloboda Boba Mićalović (Marija), Paulina Manov (Jelena), Đurđa Rakić (Milica), Nebojša Dugalić (Bojan), Anđelika Simić (Ana), Nenad Novaković (Viktor), Nebojša Milovanović (doktor), Draginja Mileusnić (Dragica), Aleks Germanović (sestra), Ivan Vučković (Miroslav), Petar Bozović (Marko), Dobrivoje Lazarević (Sv. Zosim).


Ostale teme vezane za filmove i serije možete pogledati OVDE 


Pratite nas na Twitteru

I na Facebook-u 



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>