Ostalo

Smeno

Detaljna vremenska prognoza za praznike!

Posle sunčane nedelje, od sutra sledi nova promena vremena, koju je objavio meteorolog Marko Čubrilo na svojoj Fejsbuk stranici. Detaljna vremenska prognoza za praznike!

Detaljna vremenska prognoza za praznike! Svet Plus
Već u toku noći preko severnih predela regiona će uz povećanje oblačnosti početi umeren severni vetar, ali će se uglavnom zadržat suvo vreme.

Nad zapadnim, severozapadnim, severnim i središnjim predelima, danas pretežno oblačno i relativno sveže, ponegde uz kišu ili redak pljusak. Nad južnim i jugoistočnim predelima više sunca uz toplije vreme. Na severu i zapadu maksimum od 9 do 14, a nad južnim i jugoistočnim predelima i do 19 stepeni Celzijusa. Nad severnim i središnjim predelima vetar slab do umeren severoistočni, a južnije uglavnom slab, promenjljiv.

U utorak nad središnim, zapadnim, jugozapadnim i severozapadnim predelima regiona pretežno oblačno i relativno hladno mestiično uz kišu, a ponegde preko 1000mnv može biti i susnežice ili snega. Nad ostalim predelima malo do umereno oblačno i uglavnom suvo uz ređu pojavu lokalnih pljuskova i duže sunčane intervale.


Nad severnim, zapadnim i središnim predelima regiona maksimum od 8 do 13, a nad južnim predelima od 15 do 19 stepeni Celzijusa.

Razlika u temperaturi će biti posledica razlike u vazdušnim masama čija će se granica nalaziti nad našim regionom. Severniji i zapadniji deo regiona će do srede biti pod uticajem hladnog vazduha sa severozapada, dok će južni i jugoistočni predeli vrlo brzo (već u utorak ujutro) ući u topao sektor ciklona koji će se razvijati nad zapadnim Evropom i Mediteranom.

U drugom delu naredne nedelje uticaj toplog vazduha će se proširiti nad ceo region te će do petka posle podne preovlađivati promenljivo oblačno i osetno toplije, ali i vrlo nestabilno jer će osim toplog vazduha sa jugozapada priticati i vrlo nestabilna vazdušna masa.


Kod ovakvog strujanja najveći deo vlage, a ujedno i nestabilnosti će se javljati nad brdsko-planinskim delom regiona, gde tih dana može biti i vrlo jakih konvektivnih razvoja uz snažne grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode. Severnije će nestabilnosti biti znatno manje, ali i tamo ponegde deo tih konvektivnih razvoja može doneti izolovane, ali jake grmljavinske pljuskove.

U utorak nad južnim delom regiona vetar umeren južni i jugoistočni, dok će severnije vetar biti istočni i severoistočni. U sredu će se toplo južno strujanje proširiti nad ceo reigon, a nad košavskim područjem (posebno nad jugoistokom Banata) prolazno može biti jake, tople, košave.Maksimumi u porastu i konačno će često biti preko 20 stepeni Celzijusa, a ponegde uz sunčano vreme i fenski efekat južnog vetra mogu biti i preko 25 stepeni Celzijusa, šro se već klasifikuje kao "letnji dan".


U petak će se preko regiona premeštati hladan front tog ciklona donoseći nestabilno vreme uz grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode sa okretanjem vetra na jak zapadni, ali detaljnije o rasporedu tih nestabilnosti tek oko srede sledeće nedelje. Sa frontom stiže i svežiji vazduh te će se u petak maksimu kretati od 15 na severozapadu do oko 25 na jugoistoku regiona.Za 1. maj i Uskršnje praznike po julijanskom kalendaru najverovatnije promenjljivo oblačno i malo svežije uz pojavu lokalnih pljuskova, posebno 01. maja. Maksimumi uglavnom do 14 do 18 stepeni Celzijusa, a vetar umeren do pojačan, severozapadni.Oko 05. maj je moguće novo, jače pogoršanje uz kišu i grmljavinske pljuskove, dok dugoročni prognostički materijal za sada do 10. maja nema signal za neku konkretniju stabilizaciju i otopljenje.
Od sutra ponovo dosta hladno, posebno nad severom i zapadom regiona, a u drugom delu nedelje osetno toplije, ali nestabilno.


 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>