Region

Svet

Domaća estrada razočarana spiskom nacionalnih penzija

Ovih dana domaću estradu uzburkao je spisak imena dobitnika nacionalnih penzija. Iako niko ne osporava da su Miroslav Ilić i Merima Njegomir vrsni pevači, većina njihovih kolega sa estrade misli da postoje ljudi koji su zaslužili da penzije dobiju mnogo pre njih.

Domaća estrada razočarana spiskom nacionalnih penzija



Ovo nezadovoljstvo se najviše odnosilo na vrhunske kompozitore naše estrade kao što je Pera Tanasijević. Najveći domaći kompozitor narodne muzike podnosio je zahtev za penziju pet puta, ali je nikada nije dobio. Napisao je mnogo velikih hitova među kojima su : "Od izvora dva putića", "Jutros mi je ruža procvetala", "Op, op, opančići".

"Ne znam zašto, ali opet su me odbili. Pokušao sam da se žalim na odluku komisije, ali su mi pojedinci u poverenju rekli da sve ide preko veze i verujem da je tako. Merimi svaka čast, ali ja sam dobio 29 nagrada i opet ništa. Što se Miroslava tiče njemu nacionalna penzija nije ni trebala, ima toliko para da može sve da nas kupi“, izjavio je Pera Tanasijević.

Pevačica Gordana Stojičević tri puta je podnosila zahtev za penziju i ne krije da je razočarana ovakvom odlukom.

"Nisam deo političko-estradne elite, kao neke moje kolege, pa za mene zato nema nacionalne penzije! Daleko od toga da imam nešto protiv Merime i Miroslava, oni i te kako zaslužuju penzije koje su dobili. Ali, sramota je što se pri dodeli nacionalnih penzija ne poštuje hijerarhija. Sasvim neopravdano su preskočeni Mile Bogdanović, Vasilija Radojčić, Mira Vasiljević i mene bi bilo sramota da dobijem nacionalnu penziju pre njih. Zato mi je krivo, više zbog njih, a ne zbog mene“, iskrena je Goca.

"Konkurisala sam već treći put opet nisam dobila. Ne znam po kom kriterijumu se daju te penzije. Moram priznati da sam potpuno zbunjena. Predala sam svu dokumentaciju koju su tražili, dobitnik sam brojnih nagrada između ostalog ordena rada sa srebrnim vencem. Miroslav i Merima su veliki umetnici i zaslužili su nacionalnu penziju, ali ponavljam ne znam po kom kriterijumu se one dodeljuju. Svi su iznenađeni što Vasilija Radojčić i ja opet nismo dobile penziju, jer smo ostavile traga u srpskoj muzici. Ja lično nisam razočarana, uradila sam sve što je bilo do mene, a na ostalima je da prosude i odluče da li sam je i zaslužila”.

Ni Miki Jevremović nije krio svoje nezadovoljstvo: "Četiri puta sam predavao dokumenta i opet ništa. Verovatno postoji neki red i 300 njih je prošlo pre mene. Ima dana, izuzetno sam mlad, pa ću sačekati. Pobedio sam na više od sto festivala, snimio na desetine ploča, osvajao brojne nagrade, podigao našu branšu na neki nivo. Čekam strpljivo u redu i možda se neko nekad i mene seti”, rekao je Jevremović.

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>