Zdravlje

Ljubav & Sex

Alarmantni signali! Simptomi povišenog holesterola!

Alarmantni signali! Ovi simptomi govore da patite od povišenog holesterola i nikako ih ne ignorišite! Redovno idite lekaru i osluškujte signale koje vam telo šalje!

Alarmantni signali! Simptomi povišenog holesterola! Svet Plus
Telu je potreban holesterol za izgradnju zdravih ćelija, ali visok nivo može da bude jako opasan. Usled povećanja vrednosti holesterola, povećava se i rizik od srčanih oboljenja.

Ukoliko osluškujemo naše telo, možemo prepoznati najranije simptome i reagovati na vreme, kažu lekari.

Visok nivo holesterola obično ne uzrokuje nikakve značajnije simptome, pa ga je zato teško ustanoviti. Međutim, postoji skup fizičkih simptoma koji mogu da budu najraniji signali da sa nivoom holesterola u vašem telu nešto nije u redu. Ukoliko primetite bilo koji od ovih signala, najbolje bi bilo da se obratite lekaru:
1. Bol u rukama i nogama
"Akumulacija holesterola može da začepi krvne sudove nogu i ruku. Nakupljanje holesterola na ovim mestima često izaziva bol u šakama ili stopalima", kaže doktor Majkl Nikols.2. Osećate trnjenje u telu
"Prekidi u protoku krvi u određenim delovima tela stvaraju trnce u rukama i nogama. Visok nivo holesterola čini krv gušćom, a samim tim je onemogućen normalan protok koji se na kraju manifestuje kao osećaj tenjenja."

 

3. Bol u grudima
"Bol u grudima, posebno na levoj strani, ukazuje na začepljenje krvnih sudova oko srca i može da izazove bol. Ponekad se bol može proširiti i do vrata", objašnjava doktor. 
 
4. Česta glavobolja
Blokada krvnih sudova u predelu oko glave izazvana visokim holestetom stvara glavobolju u potiljku.

Postoje dve vrste holesterola, dobar i loš i jako je važno voditi računa da budu u granicama normale, naglašavaju lekari.

Klinika Mejo je navela koji su to okidači za stavranje visokog holesterola i koji ljudi spadaju u najrizičniju kategoriju.


Evo šta dovodi do povišenih vrednosti:

Loša ishrana
Gojaznost
Nedostatak fizičke aktivnosti
Pušenje
Starost


Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE 


 

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Still

Povezane vesti:


>