Zdravlje

Ljubav

Ruzmarin ima slavnu prošlost, bio je omiljen jednoj kraljici!

Ruzmarin ima slavnu prošlost, bio je omiljen jednoj kraljici kojoj je poklonio večnu mladost i pomogao joj u ljubavi. Iako je tada bila sva zgrčena od reumatizma i gihta, toliko se podmladila i prolepšala da se kralj Poljske u nju smrtno zaljubio i ponudio joj brak.

Ruzmarin ima slavnu prošlost, bio je omiljen jednoj kraljici! Svet Plus




Zahvaljujući ruzmarinu, mađarska kraljica Elizabeta, iako je tada imala 72 godine i sva bila zgrčena od reumatizma i gihta, toliko se pomladila i prolepšala da se kralj Poljske u nju smrtno zaljubio i ponudio joj brak.



To se dogodilo u 14. veku, a recept joj je, kako kaže legenda, dao jedan anđeo. Vodica madjarske kraljice bila je, u stvari u rakiji ukuvani ruzmarin, lavanda, žalfija, menta i limun pa zato nije ni čudo što je našu junakinju jednostavno preporodila.



Tako je vodica mađarske kraljice preneta potomstvu, praćena i dalje legendom o njenoj čudotvornoj moći i o tome da joj je kumovao jedan anđeo. I markiza De Sevigne pisala je o njoj oduševljeno svojoj ćerki:


“Luda sam od prevelike sreće. Svi su moji bolovi prestali kao rukom odneseni”.

 






Nije se oduševljavala samo ona. Otada su mađarskom vodicom počeli lečiti ne samo reumatizam i giht nego i hirove i bolnu dosadu, a ucvale dame i gospoda njom su budili svoje ugasle strasti.


Ruzmarinu se pripisivala čudesna moć, a donekle i sa pravom, jer je istina da je on izvanredan lek protiv reumatizma, obamrlosti i paralize, vrtoglavice, živčanih smetnji, bolesti disajnih organa, bolesti jetre, pa čak i polne nemoći.



LEPOTA

ZDRAVLJE   


GODIŠNJI HOROSKOP za svaki znak ponaosob. 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>