Style

Ljubav

Panika, želja, strah: Šta je šesto čulo i kako da ga slušate!

Panika, želja, strah... Šta je šesto čulo i kako da ga slušate! Ukoliko se nalazite pred bitnom odlukom i jedna od dve opcije je veoma primamljiva, a vi ipak osećate muku i iscrpljenost kada treba da je odaberete, vratite se korak nazad i dobro razmislite o toj odluci.

Panika, želja, strah: Šta je šesto čulo i kako da ga slušate! Svet Plus

Intuicija ili šesto čulo, kako je mnogi nazivaju, često utiče na odluke koje donosimo. Ali, šta je zapravo intuicija?


Intuicija je definisana kao ono što osećamo kada se mozak oslanja na prethodna iskustva i spoljne signale, u skladu sa čim treba doneti krajnju odluku koja je od značaja za nas.

 

Međutim, taj proces se dešava veoma brzo, zbog čega je intuitivna reakcija na podsvesnom nivou. Baš kao i u mozgu, postoje i neurotransmiteri u trbuhu koji reaguju na nadražaje iz okoline i emocije u sadašnjem ili prošlom vremenu. Kada se ovi neurotransmiteri stimulišu, osećamo senzacije u trbuhu, kao što su „leptirići u stomaku“.

 

Istraživači su postavili teoriju da „trbušni instinkt“, koji šalje određene signale mozgu, ima veliku ulogu u intuiciji. 
Muškarci i intuicija

 

Suprotno opštem verovanju, po kojem samo žene gaje ovu misterioznu instinktivnu osobinu i muškarci mogu pokazati izrazitu intuitivnu moć. Štaviše, ta moć je izražena u istoj meri kao kod žena.

 

Međutim, u našoj kulturi, intuicija je posmatrana kao emotivna i nejasna kategorija, što se ne poklapa sa muževnom prirodom, pa muškarci često gube dodir sa ovim osećanjem. Oni se obično pozivaju na linearnost u donošenju odluka, pre nego na slušanje osećaja.

 

Žene su, sa druge strane, često podsticane da slušaju unutrašnje signale, pa se ispostavlja da su one intuitivnije.
Kako slušati intuiciju?

 

Prvenstveno, obratite pažnju na sopstvene fizičke reakcije.

 

Ukoliko se nalazite pred bitnom odlukom i jedna od dve opcije je veoma primamljiva, a vi ipak osećate muku i iscrpljenost kada treba da je odaberete, vratite se korak nazad i dobro razmislite o toj odluci. Intuicija se, međutim, može lako zameniti sa snažnim emocijama kao što su strah, želja i panika. Zato je veoma važno fokusirati se na unutrašnji glas kojim telo šalje intuitivne signale.

 

I ne zaboravite - intuicija je najčešće u pravu.
 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Still

Povezane vesti:


>