Ostalo

Sme�no

Potaž od pečenog batata! (RECEPT)

Potaž od pečenog batata može da bude i potaž od pečenog karfiola, bundeve ili šargarepe. Savršen je jer možete koristiti razno povrće...

Potaž od pečenog batata! (RECEPT) Screenshoot/Instagram



Potrebno:

500 g batata
2 glavice šalot luka
2 čena belog luka
2 kašike balzamiko sirćeta
1 kašičica soli
½ kašičice 
½ kašičice 
¼ kašičice mlevenog bibera
4 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja

20 g  putera
80-100 ml  pavlake za kuvanje


Za serviranje:

80 g  seckane slanine
Seckani pistaći ili slani bademi
Matovilac ili drugi zeleniš po želji
Gusti balzamiko sos

 

Fantastične lepinje sa sremušem i mladim crnim lukom! (RECEPT)




Priprema:

Za početak, rernu uključite na 210 stepeni. Batat oljuštite pa isecite na kockice i stavite u posudu za pečenje. Dodajte dva čena belog luka i šalot isečen na trakice. Dodajte ostale sastojke i sve dobro promešajte da se začini ravnomerno rasporede. Pecite nepokriveno u zagrejanoj rerni oko 40 minuta. Batat će biti i ranije gotov ali ako je bolje zapečen daće bogatiji ukus kojem ovde težimo.

Izvadite jedan mali deo pečeng batata i šalot luka da imate za serviranje, a ostatak stavite u šerpicu u koju ste stavili komadić putera i zagrejali na srednjoj jačini. Propržite kratko a onda nalijte litar i po vode.

Pustite da provri, a onda smanjite jačinu vatre, poklopite i kuvajte 15-ak minuta. Za to vreme u posudu u kojoj se pekao batat, stavite slaninu i pecite u rerni 10-ak minuta, da porumeni. Izvadite na ubrus da se ocedi višak tečnosti.

Nakon toga štapnim mikserom izblendajte kuvani batat da dobijete gusti svilenkasti potaž. Po potrebi dodajte i tople vode, da podesite gustinu. A zatim dodajte neutralnu pavlaku pa miksajte još dok se ne sjedini. Servirajte sa pečenom slaninom, komadićima pečenog batata i šalot luka.


Ukusne i zanimljive recepte možete pogledati OVDE.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Milin kuvar

Povezane vesti:


>