Zdravlje

Ljubav

Nahranite svoje zglobove! Ovo je hrana koju treba da jedete!

Nahranite svoje zglobove! Ovo je hrana koju treba da jedete! Prvo i osnovno - redukujte težinu, a zatim se bacite na unos najvažnijih namirnica i minerala.

Nahranite svoje zglobove! Ovo je hrana koju treba da jedete! Foto: Pexels



Da biste bili zdravi, veoma je važno da vežbate, promenite loše životne navike, ali i da vodite računa šta jedete. Neophodno je da telo svakodnevno snabdevate korisnim supstancama.  

Moderna hrana nije baš dobar izvor kvalitetnih i zdravih materija; obično sadrži previše kalorija, soli i aditiva. Najveći problem je u tome što se kosti, hrskavice i zglobovi formiraju baš od supstanci koje svakodnevno unosimo hranom.

Za njihovo normalno funkcionisanje neophodna je ne samo količina, već i pravilan odnos najvažnijih elemenata - proteina, masti, ugljenih hidrata, vitamina...

Pravilna aktivnost, ne samo zglobova, već svih organa i sistema u telu zavisi od tog optimalnog balansa. Tako svaka osoba koja brine o zdravlju, prvenstveno mora da prati osnovne principe zdrave ishrane.
 

Iz manastirske kuhinje! Recept za posnu musaku! (VIDEO)

Domaći hleb koji se najlakše pravi! (RECEPT)





Počnite sa regulisanjem težine 

Pre svega morate da odredite svoju optimalnu telesnu težinu, uzevši u obzir godine, zdravstveno stanje tela i druge faktore. Svaki kilogram viška veliko je opterećenje za zglobove, i zato je mršavljenje (ako je potrebno) prvi i veoma važan korak. 

Namirnice koje hrane zglobove

Nakon mršavljenja (i tokom) bacite se na svakodnevno konzumiranje namirnica koje hrane zglobove.

Morska riba i riblje ulje

Sadrži značajne količine omega-3 masnih kiselina, voje su zadužene za normalno funkcionisanje hrskavica i tečnosti u zglobovima. Riblje ulje ublažava bol i povećava pokretljivost zglobova. Lekari preporučuju da birate masnu ribu, jer ona može da učini da smanjite potrebu za analgeticima. Najbolji izbor su haringe, sardine i losos, a trebalo bi što češće jesti i ikru.

Želatin

Ovo je proteinska supstanca koja je telu neophodna za proizvodnju kolagena, važnog elementa za zdravlje i rad svih vitalnih organa i sistema. Čuva elastičnost vezivnih i koštanih tkiva i epitela, a učestvuje i u proizvodnji tečnosti u šupljinama zglobova. Želatin podstiče bržu i veću proizvodnju kolagena, što vezivna tkiva čini mnogo jačim. Najbolji izvori su supa od kostiju, pihtije i kandirano voće.

Bobičasto voće

Materije koje sadrži bobičasto voće snižavaju rizik od razvoja gihta, ozbiljne bolesti zglobova. Svakodnevno konzumiranje bobičastog voća snižava rizik i ublažava simptome degenerativnog oštećenja zglobova, upalnih procesa i slabljenja funkcija zglobova. Jedite što više jagoda, borovnica, višanja...

Nar

Značajno ublažava upalne procese i podstiče jačanje imuniteta. Takođe, konzumiranje nara snižava rizik od razvoja artritisa i osteoporoze, ozbiljnih bolesti kostiju i zglobova.

Namirnice koje negativno utiču na zdravlje zglobova

Sledeće namirnice bi trebalo ograničiti ili potpuno izbaciti, jer mogu da naruše zdravlje koštanog sistema:

- Kiseli krastavci i dimljena hrana - sadrže puno nitrata, koji zadržavaju tečnost u telu;

- Mahunarke i namirnice koje sadrže oksalnu kiselinu (kiseljak, rotkvica, spanać);

- Sosovi i dodaci hrani - kečap, majonez, sirće;

- Prerađena svinjetina i sirevi; 

- Napici - pivo, alkoholna i gazirana pića;

Ostale teme vezane za zdravlje, možete pronaći
 OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Still

Povezane vesti:


>