Ostalo

Sme�no

Turski čokoladni kolač! Islak kek tarifi! (VIDEO RECEPT)

Poznat vam je Trileće kolač? Ako ga volite, obavezno isprobajte i ovaj recept jer je Islak kek čokoladna verzija poznatog mlečnog kolača! Turski čokoladni kolač!

Turski čokoladni kolač! Islak kek tarifi! (VIDEO RECEPT) Screenshoot/Youtube



Ovaj čokoladni kolač pripremićete veoma brzo, a nisu potrebni nikakavi egzotični sastojci. Možete ga servirati hladnog ili ugrejanog, recimo u mikrotalasnoj.

Sastojci za čokoladni biskvit:

5 jaja

1 čaša šećera

na vrh noža vanilije u prahu ili 1 pak. vanilin šećera

1 čaša mleka

1 čaša ulja

2 čaše brašna

1 pak. praška za pecivo

3 vrhom pune kašike kakaa (nezaslađeni, za kuvanje)


 

Sastojci za čokoladni umak:

1 čaša šećera

½ čaše suncokretovog ulja

3,5 čaše mleka

6 vrhom punih kašika kakaa


 

Mlečni kroasani! Definitivno jedan od najboljih recepata za peciva! (VIDEO)





Priprema:

1) U jednoj posudi kremasto umutite jaja sa šećerom (pomešan sa vanilijom u prahu ili vanilin šećerom). Mutite dok se ne stvori penasta i svetlo žuta smesa. Uz stalno mešanje dodajite mleko i ulje.

2) Pomešajte suve sastojke, a to su brašno, prašak za pecivo i kakao. Prosejte ih u nekoliko tura preko smese i umešajte žicomza mućenje umesto mikserom kako biste sačuvali vazduh testu.

3) Testo saspite u kalup koji ste namastili ili obložili pek papirom. Kalup veličine 20x30 cm, a možete koristiti i malo veći, jer će vam tako kocke biti malo niže.

4) Pecite ga u zagrejanoj rerni na 175 stepeni gornji/donji grejači ca. 35-40 min. Dok se peče pripremite umak. Sastojci se sjedinjuju u ovom redosledu, kako vam umak nebi bio pun grudvica: 

kakao, šećer, ulje i na kraju postepeno mleko. Mešavinu zagrejte na srednjoj vatri pa je maknite sa šporeta i ostavite da se ohladi dok ne postane topla.

5) Kolač izvadite iz rerne i ostavite ga da se malo ohladi. Ako ste koristili pek papir, oprezno ga skinite i vratite biskvit u kalup. Ostavite ga da se ohladi dok ne postane topao.

6) Potom kolač izrežite na male kocke koje na površni izbockate viljuškom i natopite ga umakom.

7) Kocke pripremljene na ovaj način su spolja sočne, a u sredini još suve. Ako ipak želite kolač koji je potpuno mokar onda učinite sledeće: nakon pečenja biskvit naopako vratite u kalup, tj. gornja strana je dole jer će tako umak još bolje upiti.

8) Po želji ga ukrasite šlagom ili kocke ugrejte u mikrotalasnoj pa servirajte uz kuglu sladoleda od vanile jer ćete tako kreirati i neku vrstu deserta. 

Ukusne i zanimljive recepte možete pogledati OVDE.

 

 

Gusta kosa! Drevni turski recept!



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: hanumakocht.at

Povezane vesti:


>