Ostalo

Sme�no

Počinje post! Ovaj tradicionalni hleb se danas mora naći na vašem stolu!

Za pravoslavne vernike 2. marta počinje višenedeljni veliki Vaskršnji i časni post, koji se završava praznikom vaskrsenja Isusa Hrista. Ako ste vernik ovaj tradicionalni hleb se danas mora naći na vašem stolu!

Počinje post! Ovaj tradicionalni hleb se danas mora naći na vašem stolu! Screenshoot/Youtube



Veliki post je najvažniji posni period u toku godine. Njegov osnovni zadatak jeste da nas telesno i duševno pripremi za praznik Vaskrsenja Hristovog.

To je ujedno i najstrožiji post Crkve i obavezan je za sve hrišćane. U vreme ovoga posta uzdržavamo se od mesa, jaja, sira, mleka, dakle hrane sa životinjskim masnoćama.

Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljem, ali i na dan svetih četrdesetorice mučenika, dok se riba može koristiti samo na Blagovesti i Cveti. Svim ostalim danima posti se „na vodi", a pogotovo strogo sredom i petkom. Po slabosti se u nedeljne dane osim srede i petka može razrešiti ulje, ali sa posebnim blagoslovom duhovnika ili parohijskog sveštenika.

Prva tri dana prve nedelje Velikog posta od starine se poste posebno strogo. To isto vredi za poslednju nedelju posta koju postimo "na vodi", osim Veliki Četvrtak na koji razrešavamo na ulje i vino.

Na Veliki Petak se uzdržavamo od jela i pića sve do iznošenja plaštanice, dakle do 3 sata popodne, posle čega se uzima lagan obrok „na vodi". Takođe strogo postimo i Veliku Subotu kao jedinu posnu subotu u toku godine.

Hleb koji se jede na "čisti ponedeljak"

I u Grčkoj se danas obeležava Katara Deftera, odnosno "čisti ponedeljak", a tradicija je da se priprema lagana, hleb koji se pravi bez kvasca.
 

Korona kiflice! Zarazne kao virus! (VIDEO RECEPT)





Danas tradicionalni grčki hleb su jeli Izraelci u noći izlaska iz Egipta pod vođstvom Mojsija. Možete ga jesti bilo koji dan posta jer je jednostavno preukusan, a evo i kako se priprema:

500 grama brašna
300 ml. vode sobne temperature
10 grama kvasca
prstohvat šećera
10 gr soli
2 k.k maslinovog ulja


Za preliv:

2 kafene kašičice vode
1 kašičica šećera
susam


Priprema:

Zagrejte rernu na 220 stepeni.

Pomešajte vodu, kvasac i šećer u jednoj činiji.

Ostavite 15 do 20 minuta da kvasac počne da deluje.

Dodajte brašno, so i maslinovo ulje.

Umesite testo mikserom - počnite sporije, pa ubrzavajte.

Što više "tučete" tvrdo brašno to će biti mekanije i elastičnije. Pobrašnjavite ruke kako se testo ne bi lepilo, pa ga mesite još 10 minuta.

Kada bude spremno, stavite ga u činiju, prekrijte je folijom ili krpom i ostavite sa strane barem sat-dva, da udvostruči svoju veličinu.

Oblikujte testo u valjak, a ako je previše teško za oblikovanje, dodajte još brašna.

Pređite oklagijom preko "valjka" kako bi se dobio tanak izgled hleba. Podelite i u dve, tri vekne hleb.

Za preliv pomešajte vodu i šećer u manjoj činiji. Mešajte sve dok se šećer ne istopi.

Premažite vekne hleba i popite susamom.

Ostavite još 20 minuta da odstoje, kako bi se testo što više podiglo.

Pecite 15 do 18 minuta.

Prijatno!

Ukusne i zanimljive recepte možete pogledati OVDE.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Telegraf

Povezane vesti:


>