Ostalo

Sme�no

Saragli - recept za grčki sirupasti kolač!

Recept za jedan od onih divnih grčkih sirupastih kolača sa iznenađujuće puterastim ukusom, upotpunjenim mirisom limuna i cimeta. Osvaja i izgledom i ukusom! Odličan je i za dane posta...

Saragli - recept za grčki sirupasti kolač! Screenshoot/Youtube




Potrebno:

– 250 g kora za pitu

– 220 g putera (ili margarina)

– 250 g oraha

– 3 kašike šećera


– 1 kašičica cimeta


Sirup:

– 250 ml vode

– 300 g šećera

– 1 kašika meda

– sok od 1/2 limuna

– 1 štapić cimeta

– seckani pistaći (dekoracija)

 

Posne torte koje morate probati! (RECEPTI)

Grčka poslastica koja će vas osvojiti! (VIDEO)




Priprema:

Uključiti rernu da se greje na 170 °C. Pripremite pleh dimenzija oko 20 x 30 cm. Puter istopiti na laganoj vatri.

Orahe sitno iseckati (možete polovinu samleti, a drugu polovinu ručno iseckati, ili ih usitniti u multipraktiku tako da ostane komadića). Pomešati ih sa šećerom i cimetom.

Prvu koru staviti na ravnu površinu i premazati puterom. Preko staviti drugu koru i premazati puterom i posipati pripremljenim orasima (ostavite pri krajevima kora oko 1 cm). Nastavite tako dok ne utrošite sve kore (svaku mažite puterom, a svaku drugu posipajte orasima). Poslednju koru samo premazati puterom.

Umotati pripremljene kore u čvrst rolat, tako da ne ostane praznog prostora između slojeva. Krajeve kora možete malo saviti pre uvijanja da ne bi ispadali orasi.

Formirani rolat isecite na kolutove širine oko 2 cm i ređajte ih u pripremljeni pleh. Složite ih tako da ne ostane mnogo praznog prostora. Premažite pužiće puterom i pecite oko 30-35 minuta u zagrejanoj rerni.

Pre nego što krenete praviti sirup, ostavite kolač da se u potpunosti ohladi.

Za sirup u šerpici pomešajte vodu, šećer, med i cimet i stavite da provri. Kuvajte 7-8 minuta, pa dodajte limunov sok. Sačekajte da opet provri, pa oper kuvajte 7-8 minuta.

Vruć sirup sipajte preko ohlađenog kolača. Ostavite da se sve ohladi, pa svaki rolatić pospite sa malo seckanih pistaća. Ostavite kolač da u potpunosti upije sirup, pa služite. Prijatno!

Napomena:

Saragli ne treba da stoji u frižideru.

Još recepata možete pogledati OVDE.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>