Ostalo

Sme�no

Slavski kolač jednostavno i lako! Recept za početnike!

Za mnoge je mešenje slavskog kolača prava noćna mora, pa se pojedini odluče i na kupvinu već gotovog. Ne bi trebalo da bude tako! Slava je radostan i značajan događaj, zato se treba potruditi. Slavski kolač jednostavno i lako! Recept za početnike!

Slavski kolač jednostavno i lako! Recept za početnike! Foto: Olja Marković



Potrebno je:

600 grama brašna
400 ml mlake vode
30 gr svežeg kvasca
100 ml ulja
1 kašičica soli
1 kašičica šećera


Priprema:

Kvacas ostaviti sa kašičicom šećera i brašna u deo mlake vode da nadođe. Kad nadođe zamesiti testo sa 600 grama brašna i preostalom mlakom vodom, uljem i kašičicom soli. Dodati i malo osveštane vode. 

Testo ne sme da bude tvrdo. Ostavite ga u činiji prekrivenoj krpom da lepo naraste. Naraslo testo premesiti pa ga razvući u tepsiju (24 cm) podmazanu uljem i brašnom. Najbolje je da tepsija bude malo dublja. U tom slučaju lepo podmažite i stranice. 

Kada u tepsiji naraste, namažite kolač žumancem (ako je slava mrsna) poređajte vaše ukrase. Ideje imate OVDE i OVDE

Slavski kolač prekriti lepo folijom i staviti u već zagrejanu rernu na oko 200-250 stepeni, nakon pola sata otkrijte kolač i smanjite temperaturu da vam ukrasi ne zagore. Bice dovoljno još 15- ak minuta, a možda i manje. Dužina pečenja vašeg slavskog kolača, zavisi od toga kakvu rernu imate. 
 

Hrskava korica i meka sredina: Jednostavan opis najboljeg krompira! (RECEPT)

Kolač na fotografiji je pripreman za posnu slavu pa je umesto žumancem, premazan kurkumom pomešanom sa malo ulja.

Možda vam deluje komplikovano ali morate probati jer će vam svake naredne godine to predstavljati veliko zadovoljstvo. Pa i ako prvi put ne ispadne savršeno, ništa strašno. Važno je da je kolač umešen kod kuće sa puno ljubavi.

Još recepata možete pogledati OVDE.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>