Ostalo

Sme�no

Testo, pecivo, pogače! Fantastične ideje koje će vas oduševiti! (VIDEO)

Neizostavni deo tradicije, proslava slave, kao jedan od glavnih elemenata ima slavski kolač, ponos svakog domaćina ili domaćic. Bez obzira na to da li ste vernik ili ne, slava u našem narodu zauzima posebnom mesto. Kao deo običaja i tradicije prenosi se s kolena na koleno i često izaziva setne emocije i lepe uspomene na porodična okupljanja. Testo, pecivo, pogače! Fantastične ideje koje će vas oduševiti! 

Testo, pecivo, pogače! Fantastične ideje koje će vas oduševiti! (VIDEO) Screenshoot/Video



Izuzetno je bitno da kolač ima pečat, takozvani prosfornik, sa slovima ИС, ХC, НИ, КА i razne ukrase od testa. Ukrasi su zapravo simboli naših želja usmerenih na porodicu – ptice predstavljaju mir, žito plodnu godinu, grozd da vinograd bolje rodi, burence da svega bude u izobolju, cvetići radost, knjiga da deca dobro uče... Pored toga kako ste već navikli, ovde možete pronaći još neke neobične ideje. 
 

Seckana kisela paprika! Zimnica u tegli plus Carska pita!

Slavski kolač - ukrasi! Kakvo testo je potrebno i kako ga oblikovati!




Vreme je za jednu pogaču, koja ima obavezno mesto na vašoj prazničnoj trpezi i uopšte se ne pravi teško. Raskošni izgled ove pogače, ne dozvoljava da se nazove nikako drugačije, nego praznična.


Potrebno je:

150 ml jogurta
150 ml. mlakog mleka
70 gr maslaca ili margarina
soli
malo šećera
600-700 gr brašma
15 gr kvasca
50 ml ulja
3 jaja

 

Najlepše punjene kifle koje ste ikada probali! Recept za neodoljivi zalogaj! (VIDEO)

Zdrava ishrana: Recept za palentu sa šampinjonima! (VIDEO)

Zdrave jesenje čorbe! Fantastični recepti!





Priprema:

U činju dublju staviti kvasac, kašiku šećera da se rastopi, dodati 2 jajeta, mleko i jogurt, brašno, so pa umesiti srednje tvrdo glatko testo. Ostaviti pokriveno da odmara 30 minuta.

Razviti testo, namazati tanko maslacem ili margarinom, pa iseći na veće pravougaonike ili kocke. Svaku kocku poseći na tanje trake po sredini, pa uviti u rolnice.

Ređati u krug u okruglu tepsiju koju ste premazali puterom ili obložili pek papirom. Ostaviti da pogača poraste, namazati razmućenim jajetom i po želji posuti semenkama. Staviti u ugrejanu rernu na 200 stepeni, na polovini pečenja prekriti folijom. Peći oko 40 minuta.
 

Ne bacajte stari hleb! Recept za najbolju gurmansku pitu!



Još recepata možete pogledati OVDE.

Pogledajte ove fenomenalne ideje: 

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>