Region

Svet

Region

Film Dnevnik Diane Budisavljević: O ženi koja je spasla 10.000 mališana! (VIDEO)

Film "Dnevnik Diane Budisavljević" o ženi koja je spasla 10.000 mališana iz logora, stiže u Beograd početkom novembra, na festival "Slobodna zona", u okviru takmičarskog programa. Epizodne uloge tumače Mirjana Karanović i Tihomir Stanić, koji je prvi put na novinarskoj projekciji video film, i nije uspeo da zadrži suze. Evo šta kaže glumačka i autorska ekipa!

Film Dnevnik Diane Budisavljević: O ženi koja je spasla 10.000 mališana! (VIDEO) Screenshoot/Instagram




Film o ženi koja je, potresena ispaštanjem najnevinijih, dece, pokrenula sopstvenu akciju njihovog spasavanja iz logora, "počistio" je nagrade na Festivalu u Puli.

Glavna konkurencija bio mu je film "General" o Anti Gotovini, najskuplji hrvatski film svih vremena, koji je ostao u senci ove veličanstvene priče.

Dokumentarno-igrano ostvarenje rediteljke i scenaristkinje Dane Budisavljević do srži je potreslo novinare na projekciji, dve nedelje pre beogradske premijere.

U filmu ćete videti sjajnu Almu Pricu u naslovnoj ulozi, dokumentarne delove života četrdesetih u Zagrebu, ali i scene koje lome srce - dečicu u logoru, majke koje odbijaju da se odvajaju od njih jer i dalje misle da "uskoro idu kući"... Diana je, zahvaljujući sopstvenoj požrtvovanosti i velikom srcu, spasla 10.000 mališana iz logora. Mnoga od te dece nisu umela još uvek ni da govore, pa im Diana i njeni saradnici nisu znali ni imena, ni poreklo. Budisavljević je pažljivo vodila kartoteku sa njihovim imenima, fotografijama i svim informacijama koje je imala, u nadi da će ih jednog dana ponovo spojiti sa majkama odvedenim u radne logore u Nemačkoj. Po završetku rata, kartoteka joj je oduzeta, i do danas nije pronađena.

 

Sagovornici u filmu su i preživeli, "Dianina deca", dva starca i dve starice koji šetaju prostorom nekadašnjeg logora u kojem su "dočekali sedmi rođendan", izgubili braću i sestre, žvakali suv kukuruz i gledali kako slabija deca od njih "umiru pre nego što nauče da govore".

"Kada vidim reakcije na film, osetim se veoma malo i skromno. Naravno, srećna sam, ovacije u Puli su nešto što ću zauvek pamtiti, i nadam se da će ovaj film pomoći da realno shvatimo svoju istoriju, bez laži, da nešto iz nje naučimo," rekla je novinarima rediteljka.

Igrom slučaja, upravo 23. oktobra davne 1941, Diana je napravila prvi zapis u svom dnevniku, koji je zapravo zvala "izveštajem o radu" - u njemu nema ličnih zapažanja, osećanja, snova, nada...

"O njenom privatnom životu mi zapravo znamo veoma malo," rekla je Budisavljevićeva.

Glavna glumica Alma Prica obratila se video-porukom jer je u Zagrebu, a novinare je pozdravila sa ulice, nedaleko od stana u kojem je Diana živela.

"Najveću zahvalnost dugujemo njenoj unuci Silviji, koja je sačuvala dnevnik i prevela ga sa nemačkog. Dianini poduhvati, spasavanje deset hiljada dece, ne određene nacionalnosti ili vere, već deset hiljada ljudskih života, predstavljaju čin dobrote koji nam vraća nadu u naš svet, kakav god nam se on činio," rekla je ona.

Epizodne uloge tumače Mirjana Karanović i Tihomir Stanić, koji je prvi put na novinarskoj projekciji video film, i nije uspeo da zadrži suze.

"Stid me je da sada plačem, ali potresen sam. Nemam reči kojima bih opisao koliko je ovaj film značajan. Ja sam 12 godina hteo o Diani da snimim igrani film, i onda sam upoznao Danu i sa zadovoljstvom prihvatio da budem deo ovog projekta, čak i u maloj ulozi. I da nisam igrao u njemu, hvalio bih ovaj poduhvat. Ovaj film, i Dianini podvizi, dokaz su da je moguće u najgorim okolnostima učiniti čudo, i da nema opravdanja ni za koga od nas da kaže - nisam znao, nisam imao informacije, ranije bih reagovao. Zlo dolazi neprimetno," rekao je Stanić.

Autorka se osvrnula i na kritike u "desnoj" Hrvatskoj, ali je rekla da je ne dotiču.

"Znam da su u pitanju ljudi koji ne samo da nisu gledali film, već se i diče time da ga neće ni gledati. Njihovo pisanje, za koje su možda i plaćeni, nema veze sa filmom i bioskopom," rekla je ona.

Ostale teme vezane za filmove i serije možete pogledati OVDE

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Mondo

Povezane vesti:


>