Zdravlje

Ljubav

Gospin plašt, već svojim oblikom skreće pažnju! Virak spas za žene!

Virak je zeljasta višegodišnja biljka koja raste u planinskim područjima, šumama i pašnjacima u periodu od marta do avgusta. Ova biljka je spas za žene jer ima izrazito blagotvoran uticaj na ženske reproduktivne organe! Zovu je još i "Gospin plašt" i već samim svojim oblikom priroda nam skreće pažnju!

Gospin plašt, već svojim oblikom skreće pažnju! Virak spas za žene! Svet Plus



Biljka Virak je prepoznatljiva je po polukružnim listovima i malim, žućkasto zelenim cvetovima. Interesantan je podatak da njen latinski naziv (Alchemilla vulgaris) potiče od srednjovekovnih alhemičara, a evo i zašto! 

Oni su verovali da rosa koja se sakupi sa listova virka ima čarobne moći koje bi im mogle pomoći u potrazi za "Kamenom mudrosti". A Kamen mudrosti je alhemijska supstanca koja, prema njihovom tadašnjem verovanju, ima sposobnost da pretvori neplemenit metal u zlato. Ista ta mitska supstanca u tečnom obliku, predstavlja eliksir života koji leči, podmlađuje, obezbeđuje dugovečnost, a ponekad, čak i besmrtnost.

Biljka virak poznata je jos pod nazivom vrkuta i gospin plašt. Naziv gospin plašt potiče od oblika njenih listova koji svojim izgledom asociraju na ženski ogrtač iz srednjeg veka. Možda je upravo na taj način priroda htela ženama da skrene pažnju na virak kao veoma korisnu biljku za njih.

Virak je pravi spas za žene jer ima izrazito blagotvoran uticaj na ženske reproduktivne organe. Pojedini travari davnih vremena imali su toliko poverenje u ovu biljku da su čak bili ubeđeni da ona ženama u zrelim godinama može vratiti izgubljenu čvrstinu grudi i obnoviti himen kod devojaka nakon izgubljene nevinosti.
 

Opadanje kose u jesen! Prirodni lekovi i recepti!





- Reguliše menstrualni ciklus
- Umiruje menstrualne bolove i grčeve
- Leči pojačan sekret (belo pranje kod žena)
- Otklanja neprijatan osećaj suvoće kod žena u menopauzi
- Ublažava smetnje kod devojaka u pubertetu (pije se čaj od virka i hajdučke trave, u srazmeri 1:1)
- Otklanja ili olakšava smetnje kod žena u klimaksu (pije se čaj od virka i hajdučke trave, u srazmeri 1:1)
- Biljni ekstrakti izradjeni od virka u kombinaciji sa drugim biljem propisuju se za lečenje mioma i endometrioze kod    žena
- Mast od virka može se koristiti u slučajevima vaginalne iritacije, jer deluje umirujuće na ta područja
- Pruža zaštitu od pobačaja (učvršćuje plod)
- Olakšava porođaj
- Podstiče oporavak nakon porođaja
- Pomaže u slučaju ispadanja materice (pije se čaj od virka i masira donji stomak tinkturom od rusomače, u narodu   poznata i pod nazivom hoću-neću)
- Jača mišiće, pa se preporučuje kod oslabljenog srčanog mišića i oboljenja muskulature uopšte
- Podstiče razvoj mišića kod dece u rastu i razvoju
- Koristi se za lečenje koznih bolesti i povreda (posekotine, gnojne rane, čirevi, gangrena, ekcem...)
- Za ispiranje usta (kod čireva na sluzokoži, krvarenja desni, upala grla...)
- Čaj od virka ublažava i nesanicu


Čaj od virka priprema se tako što se jedna kašičica suve biljke prelije jednom šoljom ključale vode i ostavi da odstoji 5-10 minuta. Pije se tokom dana u gutljajima. Uobičajena dnevna doza je 2 šolje, a nakon porodjaja, prvih 10-tak dana, poželjno je piti i veće količine čaja.

Tinkture i ekstrakti upotrebljavaju se prema uputstvima proizvodjača, jer doziranje u tom slučaju zavisi od nivoa koncentracije virka. U zavisnosti od namene, u njihovom sastavu često se mogu naći i druge lekovite biljke.

Virak ne smeju upotrebljavati osobe koje imaju problema sa radom zuči, jetre i želuca.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/priroda leči sve

Povezane vesti:


>