Ostalo

Sme�no

Instagram napravio čistku! Obrisano desetine naloga sa milionima pratilaca!

Potez društvene mreže naišao je na brojne kritike i bes korisnika! Instagram napravio čistku! Obrisano desetine naloga sa milionima pratilaca! Većina suspendovanih naloga bila mem prirode.

Instagram napravio čistku! Obrisano desetine naloga sa milionima pratilaca! Svet Plus




Čistka je sprovedena u petak bez prethodnih upozorenja. Vlasnici naloga su naknadno putem imejla obavešteni da su njihovi nalozi suspendovani. Jedan od naloga @Finest.Inventions imao je više od 12 miliona pratilaca. 

„Instagram“ je saopštio da su nalozi odstranjeni zato što „nisu pratili njihova pravila“, ali ništa više sem toga, prenosi RT. „Naloge koji su zbog toga suspendovani nismo u stanju da vratimo“, naveli su iz „Instagrama“.

Mnogi korisnici su na Tviteru osudili potez, napravivši hašteg #memepurge i pozivajući „Fejsbuk“, koji poseduje „Instagram“, da vrati naloge. Sa druge strane, mnogi nisu imali nikakve simpatije, optužujući vlasnike uklonjenih naloga da zarađuju od tuđeg posla.

Većina suspendovanih naloga bila mem prirode, najviše deleći zabavne mem sadržaje. Internet meme (čita se mim) je viralni sadržaj koji se širi od korisnika do korisnika, ali u varijacijama nekog osnovnog koncepta.

Najpoznatiji Internet meme na ovim prostorima su posteri na sajtu Vukajlija, koncept preuzet sa globalnog Interneta, koji se zove “demotivational posters”

Termin “meme” osmislio je Ričard Dokins, jedan od rodonačelnika evolucionističke biologije još 1976. godine. On je mnogo pre Interneta ukazao da postoje ideje u društvu koje prolaze kroz pojedince i polako mutiraju kao virusi, zadržavajući neki svoj osnovni DNK. Sa pojavom Interneta, pojavio se i koncept Internet meme-a.

Jedan od poznatijih meme-ova na Internetu je i takozvani “Hitler meme”. Ljudi širom sveta su uzimali jednu konkretnu scenu iz filma “Hitlerovi poslednji dani” i pravili od nje stotine varijacija stavljanjem titlova koji su navodni prevod sa Nemačkog. Tako se Hitler nervirao zbog toga što nije mogao da dobije novi iPhone, zbog redizajna Fejsbuka, zbog dodele MTV nagrada, a u jednoj varijanti čak i zbog toga što je saznao da postoji “Hitler meme”. Proguglajte ovaj pojam na YouTubu, naći ćete bezbroj primera, a neki od njih su i na srpskom/hrvatskom jeziku.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>