Zdravlje

Ljubav

Perunika i njeno moćno dejstvo! Za lek se skuplja u avgustu! (VIDEO)

U samo 100 grama zelenog lišća irisa sadrži čak 600 mg vitamina C. Koren se daje bebama da ga grickaju dok im rastu zubi! Perunika i njeno moćno dejstvo! Za lek se skuplja u avgustu, septembru i oktobru!

Perunika i njeno moćno dejstvo! Za lek se skuplja u avgustu! (VIDEO) Screenshoot/Youtube



Postoji više od 200 vrsta, najčešće plave boje sa žutim ili belim tačkama. Postoje i bele, žute, bež, ljubičaste, roze i crvene perunike. Plavu narod od milošte zove i "bogiša", jer se pokazala najdelotvornijom u tradicionalnoj medicini. Cvetaju od maja do jula, neke vrste čak i do septembra. Bujnije su kada rastu na suncu, dok u senci nekad ne mogu da procvetaju. Ova višegodišnja biljka tek posle dve ili tri godine može da se koristi kao lek.

Kada se skuplja za lek to se radi u avgustu, septembru i oktobru. Nakon vađenja se odmah ljušti i stavlja u hladnu vodu da ne bi potamnela. Suši se sedam do devet dana na suncu, zatim u hladu i na promaji. Koren ima slabiji miris koji podseća na ljubičicu, ali je miris jači kada se samelje. Melje se u prah tek pošto je potpuno osušen. Što duže stoji, lepše i miriše, zbog sporog procesa fermentacije. Ukus je brašnjav, slatkasto gorak, što opet zavsi od zemljišta gde je rasla.
 

Zdrava i korisna dijeta! Za 4 dana očistićete creva i izgubiti 4 kilograma masnoće!


Dovoljan je gram praha korena, pomešan sa hranom kao začin, kada je zdravlje u pitanju. Ili pola kašičice praha prelijte sa 200 ml. hladne vode, ostavite preko noći da odstoji, pa procedite i malo zagreje. Pijte dva puta dnevno tokom dana. 

Ovaj čaj poboljšava rad jetre i žuči, sprečava povraćanje i migrenu uzrokovanu želudačnim smetnjama. Pomaže i kod izostanka menstruacije, žgaravice i hronične upale želuca i creva, kao i mokraćnih organa. Pomaže i kod plućnih bolesti, hroničnog kašlja, astme i emfizema. Pokazalo se i da čak smiruje bolove nakon operacije ili amputacije ekstremiteta.

Koren se daje i deci da ga grickaju dok im rastu prvi zubići, jer ublažava svrab, bol i smanjuje nervozu. Pojedine vrste se koriste u industriji mirisa i parfema, ali i za paste za zube jer sadrže smolu, tanin i eterična ulja. Pored toga, ima miristinsku i oleinsku kiselinu, šećer, skrob, sluz, a u samo 100 grama zelenog lišća čak 600 mg vitamina C! 
 

Voćna voda! Ne propustite da se zdravo osvežite!


List se koristi samo svež jer sušenjem gubi svoju lekovitost. U ishrani se koristi kao salata, pomešana sa drugim povrćem. 

Na problematično mesto na koži dovoljno je da se stave izmrvljeni sveži listovi i prekriju lanenom krpom ili zavojem, ukoliko imate opekotine ili čireve.

Organizam možete očistiti od otrova i toksina, tako što ćete kašičicu korena u prahu pomešati sa čašom slatkog vina ili ječmenom vodom i piti polako tokom dana u malim gutljajima.

Za smanjenje otečenih žlezda preporučuje se delimično skuvan koren, koji bi trebalo da bude mek i takav se stavlja na otečene žlezde.

Ako imate rane koje teško zarastaju možete ih posipati prahom od korena.


Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>