Lepota

Ljubav

Bore na licu i kako ih se rešiti

Mogu li se bore i starenje zaustaviti u kućnim uslovima i sa malo novca? Mladoliko lice je danas imperativ. Dajem vam 5 primera kako da kod kuće stanete na put borama. 

Bore na licu i kako ih se rešiti Svet Plus



Neki (ili više) od ovih sastojaka trebalo bi da budu kamen temeljac u vašoj rutini kada je borba protiv starenja u pitanju. Ne morate prebaciti 30-u da biste ih koristili. Što pre krenete sa nekima od njih, to bolje po vas i vašu kožu.  


SPF.

Ovo je ubedljivo najjeftinija i najefikasnija krema protiv starenja ikada proizvedena. 
SPF krema bi trebala da je osnovni proizvod u vašoj jutarnjoj rutini jer UV zraci su odgovorni za više od 80% bora na licu koje možete da kontrolišete nanošenjem
SPF-a. 

Pogledajte svoju mamu ili baku, njeno lice i drugi deo tela koji nije konstantno izložen suncu. Šta primećujete? Na njenom licu ima dosta bora kojih na delovima tela koji nisu konstantno izloženi Suncu nema. Zapanjujuć ali najjednostavniji primer koji ujedno i najbolje dokazuje koliko Sunce utiče na starenje i koliko ubrzava taj proces. 
Nikada niste previše mlade da biste počele sa korišćenjem SPF-a tokom čitave godine. Bez opravdanja da je zima, da ima oblaka... To vašu kožu ne čini otpornijom na UV zrake, njih ima i tokom zime aprodiru i kroz oblake.
SPF 15 u vašoj kremi za lice je minimum tokom hladnih meseci, tokom proleća 30,
leta i više. 




Retinol.

Oblik vitamina A. Kada se upustite u avanturu pronalaženja savršenog anti-age proizvoda, na internetu ćete naići na hiljade tekstova o retinolu kao najefikasnijem u borbi protiv starenja kože.
Kako SPF deluje kao prevencija, retinol deluje na posledicu. 
On vraća veru vašoj koži u to da ona može da održi donekle nivo kolagena (kožni protein). Nivo kolagena prirodno počinje da opada u 20-im godinama. Ali, on neće biti najbolji saveznik u borbi protiv starenja svakome. Sklon je isušivanju pa tako može izazvati dodatne probleme kod osoba sa osetljivom i kožom sklonom iritacijama. 

Pažljivo sa njim i obavezno krenite sa nižim koncentracijama (od 0,2%) kako biste izbegli iritacije ali i privikli svoju kožu na nov sastojak. Treba joj vremena. Dajte joj ga. 

Kada krenuti sa korišćenjem?
To zavisi od mnogo faktora, izlaganje suncu, način života, genetika... Ali neka zamišljena brojka koja se vrti oko retinola je 28 godina kada kreću da se primećuju prve fine linije na licu i vratu.

Kada se nanosi?
Isključivo uveče. Retinol je noćna ptica, ne voli svetlost jer ga ona može razgraditi.
Ako ga koristite ujutru = 0% retinola za vašu kožu. 
Kada će retinol doći na red za nanošenje u vašoj rutini, zavisi od toga da li ga koristite u obliku seruma, hidratora (kreme) ili ulja. 

**Serum ide nakon tonika, krema ide nakon seruma, ulja uvek idu na kraju celokupne nege. 

Koliko često? 
Retinol vam može izazvazi iritaciju posebno ako imate suvu i osetljivu kožu ali to ne znači da ga ne možete koristiti. 
Masna i mešovita koža ga mogu obožavati jer on uspostavlja i balans kada je proizvodnja sebuma u pitanju. To bi moglo da znači da će vaša koža postati osetljiva jer je sebum zapravo štiti. 

2-3x nedeljno prvih mesec dana je sasvim dovoljno jer se na taj način koža postepeno privikava. Nakon prvog meseca, možete ga koristiti svako ili svako drugo veče. 
Budite redovni. Nemojte da rastegnete korišćenje jednog proizvoda na 6-7 meseci jer njegov rok trajanja pošto ga otvorite nije tako dug. 

*Osetljiva koža:

1. Ako vaša koža počinje da reaguje na retinol, pre njega nanesite malo ulja za lice. Time ćete osigurati sporiju apsorpciju retinola a samim tim će izostati i iritacija. 
2. Kontaktna terapija. Nanesite ga na suvu kožu, sačekajte malo pa isperite. 

Više o retinolu možete pročitati ovde.  


Niacinamide. 

To je oblik vitamina B3 i odličan je hidrator. On stvara barijeru na koži koja usporava gubitak vode = mekša, glatka koža i manje podložna iritacijama. Studije su pokazale da je čak bolji hidrator od vazelina za koji se do skora mislilo da je najhidratantnija supstanca. 
Mogu ga koristiti svi tipovi kože. On pomaže koži da uspostavi zdravu "biologiju" i radi posao i pri koncentraciji od 5%. On može stimulisati proizvodnju kolagena. 
Vitamin C i retinoli takodje imaju važnu ulogu u stvaranju kolagena ali mogu biti okidač za osetljivu kožu, to nije slučaj sa niacinamidom, on je dosta blaži i svi ga mogu koristiti. 

Da li ste obratili pažnju na to da je ovaj sastojak gotovo u svakom korejskom proizvodu? Koreanke su opsednute blistavim, svetlim tenom bez bora i nedopustive su im mrlje i fleke nastale na bilo koji način. To je teren u kojem se niacinamid dobro snalazi. 
Neka istraživanja su pokazala da kreme sa SPF-om koje sadrže niacinamid značajno smanjuju hiperpigmentaciju.


Vitamin C.

Pokušaj da imate zdravu kožu bez vitamina C je isto što i da flertujete sa tipom koji vam se svidja a nemate mobilni telefon.
On pomaže vašoj koži da napravi kolagen a bez zdravih nivoa kolagena vaša koža postaje naborana. 
Najbolji način je u obliku askorbinske kiseline ali će osetljivoj koži biti dovoljan i neki od derivata vitamina C. 
On itekako stimuliše sintezu kolagena i elastina.
Kolagen i elastin su kao mreža (skela) podrške vašoj koži i kada se ona postavi, graditelji kože znaju tačno gde da idu i šta da rade. 
Koža nekad može zaostati u proizvodnji ovih elemenata pa je zato neophodno pozvati u pomoć vitamin C da stimuliše graditelje jednim "Red Bullom".

Vitamin C štiti vašu kožu i od sunčevih oštećenja. Ovaj mali čudotvorac je superstar medju antioksidansima i još bolje radi u kombinaciji sa vitaminom E - zato ćete često u proizvodima za negu lica pronaći oznaku C + E. 
Antioksidansi nas štite od jednog od dva faktora starenja koji su pod našom kontrolom, Sunca i njegovih štetnih UV zraka (drugi je šećer). Antioksidansi pomažu da se zaustavi prebrzo starenje kože.



AHA i BHA kiseline. 

AHA iliti alfa hidroksi kiseline jesu one kiseline koje su namenjene odredjenim tipovima kože - normalna do suva koža. Najčešće je u pitanju glikolna kiselina. Ove kiseline služe kao piling koji će posao početi da obavlja samo nakon 10-ak sekundi ali i satima nakon toga (nemojte ih koristiti preko leta). 

BHA iliti beta hidroksi kiseline su tip hemijskog pilinga a najčešći tip je salicilna kiselina. 
Skoro svi BHA pilinzi su bazirani na salicilnoj kiselini i iz tog razloga je BHA vrlo često i sinonim za pomenutu salicilnu kiselinu.

Najzdraviji pH nivo kože je 4-4,5. 
Teorija o 5,5 je zastarela prema tome nema bojazni da ćete "narušiti" kiselost kože. Prva meta im je piling kože. Što smo stariji, samostalan piling kože je sve redji. 
 
AHA i BHA kiseline funkcionišu kao rastvarači za lepak koji drži mrtve ćelije kože na okupu. Kada ih skinemo sa lica, dobijamo novu, meku i svetliju kožu. 

Više o AHA i BHA kiselinama pročitajte ovde. 


 

Viber

Autor: Susnyarusa
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>