Ostalo

Sme�no

Torzija želuca: Opasno stanje psa koje može dovesti do smrti!

Torzija želuca je smrtonosna i zbog nepažnje možete izgubiti ljubimca. Ovo opasno stanje najčešće zahvata pse nakon prejedanja, a zahteva što hitniju intervenciju veterinara. Nažalost, ponekad ni pravovremena reakcija ne može pomoći. Može dovesti i do smrti psa!

Torzija želuca: Opasno stanje psa koje može dovesti do smrti! Svet Plus



Torzija želuca je ustvari uvrtanje želuca po uzdužnoj osi. I kada dođe do uvrtanja, jednjak se zatvori i onemogućava psu da smanji nadutost povraćanjem ili podrigivanjem. Torziju želuca prati i dilatacija. Kod štenaca koji halapljivo uzimaju hranu, takođe može doći do dilatacije ali ona obično prođe sama od sebe, dok je kod velikih pasa svaka dilatacija i torzija opasna za život.

Može se zaključiti da do problema dolazi kada je prisutan poremećaj motiliteta želuca i to kod predisponiranih pasa, a to su uglavnom velike pasmine. Dolazi do akumulacije gasova u želucu koji su po sastavu vrlo slični atmosferskom vazduhu, pa se pretpostavlja da gutanje vazduha u toku jela takođe ima ulogu u nastanku dilatacije.



Nakupljanja gasova je naglo i  vlasnici odmah vide da je psu stomak naduven i otekao. Pas naglo postane nemiran, ne može da se svrti na jednom mestu. Takođe ima jak bol u stomaku i zbog toga cvili. Pas će verovatno pokušati da povrati ali će uspeti da izbaci samo malo pene jer je želudac okrenut pa su ulaz i izlaz iz želuca zatvoreni, a u njemu se nakupljaju gasovi zbog kojih želudac zauzima celu stomačnu duplju. Ovi simptomi razvijaju se u roku od dvadesetak minuta.

Zbog svega ovoga ne časite ni časa, odmah odvedite psa kod veterinara jer je svaki minut bitan. Da biste smanjili rizik od torzije, vodite računao svom psu i izbegavajte da ga šetate posle obroka.

Uz pažljiv pregled dovedenog psa kao i na osnovu svega onoga što ispriča vlasnik, veterinar će vrlo brzo postaviti sumnju da je pas oboleo od dilatacije ili torzije želuca. Važno je da vlasnik veterinaru opiše sve promene i simptome koje je kod psa primetio kao i da kaže čime je pas hranjen, kada je imao poslednji obrok, da li je imao trening ili da li je bio u šetnji i kako se u šetnji ponašao.

Veterinar će da izvrši sve opšte preglede psa, naročitu će pažnju da posveti regiji želuca kao i izgledu vidljivih sluzokoža.

Dovoljno je da veterinar samo postavi sumnju da je u pitanju dilatacija ili torzija želuca, pa da bez daljih analiza odmah pristupi terapiji, jer se oboljenje jako brzo razvija i svaki trenutak je dragocen. Ako simptomi kod obolelog psa nisu najjasniji i ako opšte stanje psa nije alarmantno, veterinar obično odlučuje da izvrši rentgenološki pregled psa.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>