Ostalo

Sme�no

Odakle zec među hrišćanskim simbolima za Vaskrs?!

Zečevi su pored farbanih jaja postali simboli Vaskrsa i nemoguće je zamisliti ovaj praznik bez njih kao praznične dekoracije. Odakle zec među hrišćanskim simbolima za Vaskrs?!

Odakle zec među hrišćanskim simbolima za Vaskrs?! Svet Plus



Zec nema nikakve veze sa crkvom, pa ni sa vaskrslim Isusom, a ipak poslednjih decenija je postao komercijalni simbol Vaskrsa, čak i u našim krajevima. Odakle zec u čitavoj priči?

Paganska verovanja prepuna su priča o zecu. Izvorni vaskršnji zec simbol je plodnosti i ponovnog rađanja. Njegovo spajanje sa jajima i Vaskrsom verovatno se odigralo početkom 16. veka u Nemačkoj gde postoje zapisi o tome koliko su deca željno iščekivala dolazak zeca koji na vaskršnje jutro polaže obojena jaja u gnezda.

Simbol zeca koji nosi jaja, potiče iz jedne od legendi o boginji Eostre. Priča govori kako je ona u šumi naišla na ptičicu koja je od hladnoće umirala u snegu. Pretvorila ju je u zeca, kako bi je krzno zaštitilo od hladnoće. Ipak, kako je pre bio ptica, ovaj zec je nastavio da nosi jaja. On ih je svake godine oslikavao i poklanjao boginji Eostre iz zahvalnosti što mu je spasila život.

Druga priča kaže kako su ljudi nekada smatrali da su zečevi hermafroditi i da kao takvi mogu da rađaju bez gubljenja nevinosti. Na taj način su zečeve počeli da povezuju sa bezgrešnim začećem Device Marije i na kraju sa Vaskrsom.

Zečevi su tada bili poznati kao životinje sa najbržom mogućnošću razmnožavanja i bili su simbol novog rađanja života u proleće, kada se proslavljao dolazak novog godišnjeg doba. Za vreme tih proslava, verovalo se da zec donosi jaja kao simbol novog života.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>