Ostalo

Sme�no

Torta koja će obeležiti praznik: Čokoladno malinasti oblak!

Bliži se Vaskrs, vreme je da razmišljamo šta ćemo izneti na sto toga dana i čime ćemo obradovati naše najbliže. Pa evo jedne ideje! Ovo je torta koja će sasvim sigurno oduševiti sve ljubitelje čokolade i obeležiti praznik. Čokoladno malinasti oblak! 

Torta koja će obeležiti praznik: Čokoladno malinasti oblak! Coolinarika



Ono što vam je potrebno za izradu ovog savršenog slatkiša je sledeće:

Biskvit:

5 jaja
10 kašika šećera
9 kašika ne prepunih brašna
50 ml mleka
50 ml ulja
4 kašike pune kvalitetnog kakaa
1 prašak za pecivo

Krema

500ml mleka
1 kesica praška za puding čoko nugat
6 kašika šećera
100g čokolade za kuvanje
10 g mevenog želatina

300 ml slatke pavlake

Ganache

200 ml slatke pavlake za šlag
150 g čokolade za kuvanje

i još

300-400g svježih malina

PRIPREMA:

Biskvit

Pripremimo okrugli kalup za tortu br. 26 i obložimo dno sa papirom za pečenje. Rernu ugrejmo na 180 stepeni.

Cela jaja mutimo sa šećerom dok ne pobele i u njih dodamo ulje i mleko. Brašno pomešamo sa praškom za pecivo i prosejmo u smesu od jaja. Dodamo još i kakao i sve sjedinimo mešajući ručno žicom za mućenje.

Smesu izlijemo u kalup i pečemo na 180 stepeni 25 do 30 minuta. Probamo da li je biskvit  gotov tako što ga ubodemo sa čačkalicom i ako je suva vadimo iz rerne. Pokriti alufolijom i neka se malo ohladi.

Prohlađeni biskvit izvadimo iz kalupa i prerežemo ga na dva dela. Jedan stavimo na tanjir na kome ćemo slagati tortu i vratimo obruč oko njega.


Krema

Za kremu stavimo mleko na ringlu s tim da 1dl ostavimo za razmutiti puding. U posudu sipamo puding i 6 kašika šećera pa izmešamo sa mlekom. Kada mleko na ringli prokuva sjedinimo ga sa pudingom, vratimo na vatru i smanjimo temperaturu. Skuvamo kremu i u gotovu dodamo 100g čokolade za kuvanje, stalno mešajući da se otopi. Želatin sjediniti sa 3 kašike vode i sačekati da  nabubri i umešati u vruć puding. Sve dobro sjediniti i ostaviti da se ohladi. Pavlaku umutiti i pomešati sa ohlađenim pudingom. Sve zajedno dobro izraditi i dobiće se fina lagana krema.


Ganache

Pavlaku ugrejati na ringli, ali paziti da ne dođe do tačke vrenja, skloniti sa vatre pa umešati čokoladu. Energičnim pokretima stalno mešati da se čokolade istopi. Ostaviti i to da se ohladi.


Tortu slažemo tako da na prvi deo biskvita stavimo maline, količina po želji, pa na njih 3/4 kreme pa drugi deo biskvita. Lagano pritisnemo rukama i od ostatka kreme pola namažemo po torti, a pola ostavimo za ukras. Ganache izlijemo na kremu. Tortu ostavimo preko noći u frižideru. Možete ostaviti i dve do tri kašike ganache pa pomešati sa kremom od pudinga i time sutra ukrasiti toru. Znači sutradan kada se torta dobro stegla skidate obruč i ukrašavate je po želji. 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/coolinarika

Povezane vesti:


>