Ostalo

Sme�no

Video koji ledi krv! Upozorenje mladima da ne uzimaju drogu! (VIDEO)

U mnogim američkim gradovima u poslednje vreme, potpuno je "normalni" videti narkomane na ulici. Jedan od tih gradova je i Worcester, Massachusetts. Video koji ledi krv! Upozorenje mladima da ne uzimaju drogu!

Video koji ledi krv! Upozorenje mladima da ne uzimaju drogu! (VIDEO) Screenshoot/Youtube



Snimak je napravio meštanin koji je menadžer za nekoliko zgrada u tom kraju. Snimak je jeziv, prosto je nemoguće ne naježiti se gledajući ponašanje ove mlade osobe koja se kreće kao zombi ali je i odlično upozorenje mladima šta se dešava u tim odsutnim trenutcima nakon uzimanja droge. 

Psihoaktivna supstanca (PAS) - je svaka materija koja kada se unese u organizam menja jednu ili više psihičkih funkcija. Psihičke funkcije su: mišljenje, pamćenje, opažanje, učenje, emocije, ... U žargonu droga, narkotik, i sl.

Zavisnost od psihoaktivne supstance karakterišu sledeće tegobe: snažna želja – neodoljiva potreba za nabavljanjem i uzimanjem droge, povećanje količine uzete droge, fizička zavisnost, psihička zavisnost, štetne zdravstvene posledice i poremećaje u društvenom i profesionalnom funkcionisanju. Osoba koja ima najmanje 3 od 6 navedenih tegoba u poslednjih godinu dana ispunjava medicinske kriterijume za dijagnozu zavisnosti.

Psihička zavisnost – predstavlja neobuzdanu, neodoljivu potrebu, želju, žudnju za supstancom.

Fizička zavisnost – znači da su se mnoga tkiva i ćelije organizma navikli na supstancu. U slučaju da supstance nema dolazi do apstinencijalne krize.

Apstinencijalna kriza – teško stanje u kome organizam „pati” usled nedostatka supstance. U najtežem slučaju (kod heroinske zavisnosti) javljaju se: preznojavanje, mučnina, povraćanje, izraziti bolovi u zglobovima i mišićima, grčevi, vodnjikave stolice, i dr. Usled apstinencijalne krize ne može doći do smrti, ali predstavlja ogromnu patnju za osobu i organizam. 

Uzimanje bilo koje droge ili lekova može ugroziti zdravlje i život, no posebno je opasno njihovo mešanje jer se ne može pretpostaviti kako će supstance međusobno delovati. Uglavnom se učinci lekova i droga uzetih u kombinaciji sabiraju, a neretko i umnožavaju.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>