Zdravlje

Ljubav

Sremuš - ubica otrova! Sezona je počela!

April i maj su meseci medveđeg ili divljeg luka sremuša (Allium ursinum) koji zovu i “ubica otrova”. Naime, nijedna biljka ne čisti tako dobro sistem za varenje i krv kao sremuš, zbog čega ga treba jesti što češće. Sezona je počela!

Sremuš - ubica otrova! Sezona je počela! Screenshoot/Youtube



U proleće je najdelotvorniji, predstavlja savršeni čistač krvi, žuči i jetre od toksina koji su se tokom zime nataložili u organizmu. Ima izuzetno jako dejstvo na crevne parazite i sprečava infekcijske upale sluzokože creva. Snižava visok krvni pritisak, sprečava pojavu ateroskleroze, odnosno povoljno deluje na ceo kardiovaskularni sistem. Uz pomoć sremuša moguće je otkloniti glavobolju i nesanicu, olakšati disanje kod bronhitisa. Deluje antibakterijski, a pomaže da rane brže brže zarastaju.

Biohemičari tvrde da je sremuš čak zdraviji od belog luka, a zbog obilja alina koji se pod uticajem kiseonika pretvara u alicin, divlji luk podmlađuje krvne sudove i čini ih elastičnim. Sremuš je bogat i etarskim uljima, vrednim mineralnim solima, šećerom, vitaminom C, karotenom…

Sremuš se od davnina smatra izuzetno lekovitim, a čuveni nemački travar i sveštenik Johan Kincle je posebno isticao njegovu vrednost, naglašavajući da bi ljudi bili potpuno zdravi kada bi ga redovno jeli. Mladi listovi puni vitamina predstavljaju savršenu kombinaciju sa zelenom salatom, a mogu da se koriste i kao dodatak supama i sosovima. Međutim, sa branjem listova prestaje se čim biljka počne da cveta, ali se zato lukovice skupljaju u letnjim i jesenjim mesecima i služe za spravljanje različitih lekovitih preparata. Kod branja listova sremuša i vađenja lukovica treba biti oprezan, zato što je po izgledu sličan mrazovcu, đurđevku i čemeriki.

Ukoliko se odlučite za branje sremuša ,pripazite da zabunom ne uberete drugo veoma slično lišće (recimo poput listova đurđevka-koji je i otrovan), iako u vašu korist će sigurno prevagnuti intenzivan miris medveđeg luka ,pa su greške – gotovo nemoguće. Sremus biljka je prva prolećna salata i ujedno i prva vitaminska hrana, jedini  problem je što je biljka dostupna veoma kratko a ne tokom cele godine,sveže ubrana se može čuvati u frižideru do nekih deset dana.Sa kuvanjem i sušenjem medvjedji luk sremus značajno gubi svoja lekovita svojstva ,te je najbolje da se u prolećnom periodu priprema tinktura od sremuša – popularne sremuš kapi  jer se mogu upotrebiti uvek kada zatrebaju. Leti se  pojavljuju i prvi nezreli plodovi koje možemo iskoristiti kao pikantne začine u kuhinji.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/dijetamesecevemene.com

Povezane vesti:


>