Ostalo

Sme�no

Dan Svetog Patrika: Zelenilo i krigla dobrog piva! (VIDEO)

Tradicinoalno 17. marta proslavlja se Dan svetog Patrika uz sveprisutno zelenilo i naravno krigla dobrog piva! Znate li zapravo ko je Sv. Patrik i zašto je ovaj dan obeležen zelenom bojom?

Dan Svetog Patrika: Zelenilo i krigla dobrog piva! (VIDEO) Svet Plus



Pre svega Dan svetog Patrika posvećen je glavnom irskom svecu (385–461), a svakog 17. marta obeležava se dan njegove smrti. Ovaj praznik se počeo obeležavati početkom 17. veka, a danas čuveni praznik se pretvorio u pravu internacionalnu manifestaciju budući da se Dan svetog Patrika slavi u više zemalja nego bilo koji drugi nacionalni festival.

Na današnji dan Irci se prisećaju Sv. Patrika i proslavljaju dan dolaska hrišćanstva u Irsku, dok se širom sveta ovaj dan obeležava kao proslava irske kulture generalno.

Ko je bio Sveti Patrik?

Sveti Patrik bio je hrišćanski misionar i biskup u Irskoj. Većina stvari koja je danas poznata o njemu potiče iz tzv. Deklaracije za koju se veruje da je on sam napisao. Veruje se da je rođen u bogatoj porodici na prostoru Rimske Britanije u 4. veku.

Kada je imao 16 godina oteli su ga irski razbojnici, nakon čega je narednih 6 godina proveo u Irskoj kao pastir. Veruje se da je tokom svog boravka u Irskoj Patrik postao pobožan. Nakon 6 godina boravka u Irskoj, Patrik je uspeo pobeći i vratiti se u Britaniju gde je postao sveštenik. Potom se, prema tradiciji, vratio u Irsku kako bi širio hrišćanstvo. Umro je 17. marta i sahranjen je u gradu Downpatrick na 30-tak kilometara južno od Belfasta.

Legende i priče

Sv. Patrik proteruje zmije iz Irske

Prema legendama Sv. Patrik se tokom svog boravka u Irskoj gde je pokrštavao lokalno stanovništvo, sukobio sa druidima ( sveštenicima, mudracima u zajednicama starih Kelta) i iz tog sukoba izašao kao pobednik. Veruje se da od tada u Irskoj nema zmija jer legenda kaže da ih je Sveti Patrik sve proterao iz Irske. Zanimljivo je da u Irskoj zaista i nema zmija, ali za to postoji naučno objašnjenje. Naučnici smatraju da u Irskoj nema zmija jer se ostrvo odvojilo od kopna za vreme ledenog doba kada su nestale sve zmije sa ostrva. Naravno, proterivanje zmija samo je simbol proterivanja paganstva i početak hrišćanstva u Irskoj.


Zelena detelina s tri lista i zeleno, volim te zeleno

Naravno jedan od najprepoznatljivijih simbola ovog praznika je detelina sa tri lista.

Naime, legenda kaže kako je Sveti Patrik često nosio detelinu s tri lista kako bi na taj način slikovito Ircima objasnio značenje Svetog Trojstva. Kada je reč o zelenoj boji, naravno prva stvar koju pomislite kada kažemo Irska je naravno zelena boja. Ko je imao priliku da poseti ovu neverovatnu zemlju zna o čemu govorimo. Zelena boja je naravno simbol irske i ovog praznika jer se nalazi i na državnoj zastavi, ali zanimljivo je da je u jednom trenutku plava boja postala službena boja Odreda Svetog Partika, anglo-irskog viteškog reda. Ali ubrzo zelena boja ponovo je preuzela dominaciju.


Irski vilenjak

Jedan od simbola Irske, ali naravno i proslave Dana svetog Patrika, svakako je i patuljasti irski vilenjak obučen u zeleno. Postoji mnogo priča i legendi o čuvenim irskim vilenjacima (leprechauns) a prema nekim pričama oni su skupljali blago u ćup koji su skrivali iza duge, ukoliko biste ga uhvatili on bi morao da vas odvede do blaga ili prema drugom verovanju da vam ispuni 3 želje kako biste ga oslobodnili. Postoje brojne priče o irskim vilenjacima koji su nešto sasvim posebno i znatno drugačiji od tradicionalnih vilenjava.


Dan svetog Patrika danas

Danas se širom sveta obeležava Dan svetog Patrika koji je prihvaćen kao dan zabave i opuštanja, slaveći Irsku i sve irsko. Ovaj praznik nas naravno podseća na dobar provod, pivo, hranu, irsku muziku i dobru zabavu. Tradicionalno najmasovnija proslava se održava u Dablinu. Beograd će se i ove godine naći na mapi svetskih metropola koje obeležavaju Dan svetog Patrika. Beograd će obeležiti Dan svetog Patrika „ozelenjavanjem“ svojih znamenitosti u periodu od zalaska sunca 16. marta do svitanja 18. marta, a u okviru Beogradskog irskog festivala. Ovogodišnja tema festivala, koji se održava već četvrti put na više lokacija u centru grada, je proslava 100 godina od Irskog ustanka, koji je kasnije doveo do nezavisnosti Irske 1921. godine.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/studentskizivot.com

Povezane vesti:


>