Ostalo

Sme�no

Mersedes Sosa: Argentinska pevačica poznatao kao La Negra! (VIDEO)

Mersedes Sosa poznata i kao La Negra bila je argentinska pevačica popularna širom Latinske Amerike i mnogih zemalja izvan regiona. Sa svojim korenima u argentinskoj muzici, Sosa je postala jedna od najistaknutijih pevača.

Mersedes Sosa: Argentinska pevačica poznatao kao La Negra! (VIDEO) Screenshoot/Youtube



Haidee Mercedes Sosa dala je glas pesmama koje su napisali mnogi latinoamerički pisci pesama. Sosa je nastupala na mestima kao što su Lincoln Center u New Yorku, Theatre Mogador u Parizu i Sikstinska kapela u Vatikanu, kao i  u njujorškom Carnegie Hallu i rimskom Koloseumu tokom njene poslednje decenije života. Njena karijera je trajala četiri decenije i bila je dobitnica nekoliko Grammi nagrada i nominacija, uključujući i posthumnu nagradu Latin Grammi za najbolji folk album. Bila je ambasador UNICEF-a .

Mersedes Sosa je rođena 9. jula 1935. godine u San Miguel de Tucuman , u severozapadnoj argentinskoj provinciji Tucuman. Njeni roditelji su bili Peronisti , iako se nikada nisu registrovali u stranci, i započela je karijeru kao pevačica za Peronističku partiju u Provinciji Tucuman pod imenom Gladis Osorio. Takmičenje koje je organizovala lokalna radio stanica i dobila je ugovor za obavljanje posla dva meseca. Snimila je svoj prvi album, La Voz de la Zafra , 1959. godine. 

Sosa i njen prvi muž, Manuel Matscar Matus, sa kojima je imala jednog sina, bili su ključni igrači u pokretu nueva cancion sredinom 60-ih (koji se zvao nuevo cancionero u Argentini). Njen drugi album je Canciones con Fundamento, zbirka argentinskih narodnih pesama.

1967. godine Sosa je sa velikim uspehom obišla Sjedinjene Države i Evropu . U kasnijim godinama, nastupala je i snimala opsežno, proširujući svoj repertoar tako da uključuje materijal iz cele Latinske Amerike.

Rođenaje 9. jul 1935.godine u San Migel de Tukuman, Argentina, a preminula 4. oktobra 2009. godine u Buenos Ajresu. 

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>