Ostalo

Smeno

Koliko dugo sarme mogu da ostanu sveže, a posle kog roka ih nikako ne smemo jesti?

Zima, a samim tim i praznici nezamislivi su bez sprskog specijaliteta, njenog visočanstva sarme. Zbog toga nutricionisti otkrivaju koliko se sarma može čuvati i u kojim uslovima.

Koliko dugo sarme mogu da ostanu sveže, a posle kog roka ih nikako ne smemo jesti? Foto: Printscreen/InstagramSarme u frižideru mogu da ostanu sveže i do nedelju dana, a u zamrzivaču od 3 do 4 meseca.

- Sarma i uopšte sva jela od kiselog kupusa koje kuvamo sa dosta suvog mesa, kao što je podvarak i svadbarski kupus, mogu dugo da stoje ako se na pravilan način čuvaju, jer se želatiniraju i to je ono što ih održava. U međuvremenu podgrevamo samo ono što mislimo da pojedemo, jer kupus i sve ostalo čestim podgrevanjem gubi nutritivnu vrednost. Sarma se može i zamrznuti, a u zamrzivaču može da stoji do četiri meseca. Pre zamrzavanja sarmu treba ohladiti i razdeliti u porcije. Kad je odmrzavamo, to treba da činimo polako u frižideru. Isto tako, treba da pazimo da odmrznemo samo koliko ćemo da pojedemo, jer jednom odmrznutu hranu nije dobro ponovno zamrzavati - upozorava nutricionista.

Kupus je izvor vitamina C koji štiti imunitetet u hladnim danima. Jela od kupusa bi trebalo spremati u pekaču u rerni na umerenoj temperaturi par sati i izbegavati jake zaprške.


Viber

Autor: M.D.
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>