Ostalo

Sme�no

Šarl-Mišel de Lepe poznat kao -otac gluvih! (VIDEO)

Šarl-Mišel de Lepe bio je filantropski edukator Francuske iz 18. veka, koji je postao poznat kao "Otac gluvih". Rođen je u bogatoj porodici u Versaju 24. novembra, 1712. godine.

Šarl-Mišel de Lepe poznat kao -otac gluvih! (VIDEO) Screenshoot / Youtube



 Posle studija prava, Šarls Mišel de Lepe je na čelu crkve. On je poslat kao parohijski sveštenik u selu Feuges kod Troa u 1736. godine. Između 1760. i 1762. godine, njegova sudbina je uzdrmana, sreo je dva gluva čoveka koji komuniciraju znacima i započinju svoje obrazovanje. Odlučio je da kreira opšti kurs instrukcije znakovima u Parizu. On tada uči oko trideset studenata. Živeo je relativno lako zbog nasledstva oca, pa ne zahteva naknadu za svoj rad i organizuje javne vežbe.  Od tada, njegova inicijativa ima ogroman uticaj. 



Mnogi ljudi su zainteresovani za njega, njegov način se širi na Evropu. 1777. godine austrijski car Josef IIplanira da stvori školu u Beču sličnu onoj u Rue des Moulins. On šalje oca Stora na obuku sa Igumanom L'Epee. Od 1771. godine nastale su svađe i polemike između partizana oralne metode i gesturalne metode opata Mača. Šarl je umro 23. decembra 1789. godine, postavljen je "u ime onih građana koji su zaslužili najbolje od čovečnosti i zemlje". Godine 1791. odlučeno je da će njegovu školu podržati nacija. Institucije gluvih i slepih su u početku ujedinjene u manastiru Celestins. Međutim, kohabitacija je bila teška pa godine 1794. Institut je prebačen u ulicu Saint-Jackues gde je i danas.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>