Ostalo

Sme�no

Kako da beli hleb postane zdrava hrana! Super trik!

Belom hlebu možda nedostaju zdravi sastojci koje sadrži crni hleb, ali to izgleda nam nimalo ne smeta jer su istraživanja pokazala da beli hleb čini sastavni deo trpeze u čak 76 postodomaćinstava Evrope. Kako da beli hleb postane zdrava hrana! Super trik!

Kako da beli hleb postane zdrava hrana! Super trik! Svet Plus



Prema istraživanjima naučnika sa Univerziteta u Oksfordu, jedan jednostavan trik može da pretvori ovu “nezdravu” namirnicu u super hranu! Do sada je najveća mana belog hleba bio visok glikemijski indeks (broj koji odražava intenzitet lučenja insulina nakon unošenja neke namirnice). Beli hleb izaziva kratkotrajan skok nivoa šećera u krvi, koji potom izaziva pad energije. Međutim, “gladni” naučnici demonstrirali su kako tostirano parče, zemička ili kifla mogu da postanu pravi mali izvor energije ako ih prvo zamrznete!

Zamrzavanje hleba pre tostiranja smanjuje prvobitnu količinu glukoze čak za pola, pa umesto šećerom, hleb hrani vaše mišiće ugljenim hidratima koji su potrebni za vežbu. Istraživači veruju da ovaj proces onemogućava i usporava rad enzima, koji zauzvrat sporije obrađuju sećere dovodeći do ujednačenijeg oslobađanja energije.

Dobra vest je i da se ovaj sistem može primeniti na sve vrste hleba, od domaćeg do onog koji kupujete u supermarketima i pekarama.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>