Zdravlje

Ljubav

Čia semenke: Da li ih pravilno konzumirate?!

Da je čia kraljica semenki potvrđuje i činjenica da danas postoji bezbroj proizvoda sa njom. Od jogurta, peciva i slatkiša do vode i čajeva... Da li ih pravilno konzumirate?!

Čia semenke: Da li ih pravilno konzumirate?! Svet Plus



Čia je poreklom iz Meksika, poslednjih godina je postala veoma popularna zahvaljujući svojim vrednim nutritivnim svojstvima, čime je stekla i status superhrane. Osim što je puna hranljivih sastojaka, ujedno je i pravi (niskokalorični) izvor energije, pa je čest izbor u ishrani onih koji nastoje da regulišu svoju telesnu težinu. Kako su ove semenke vrlo zasitne, idealne su za doručak, a mogu se jesti kuvane, natopljene u vodi ili mleku, pa čak i mlevene. 

Pune su proteina, vlakana, kalcijuma, antioksidansa i omega-3 masnih kiselina, ali postoji dobar i loš način na koji možete da ih konzumirate, a jedan čovek je ovo naučio na teži način.

U jednoj studiji pacijenata, jedan muškarac je iskusio velike poteškoće sa gutanjem nakon što je pojeo jednu kašiku suvih čia semenki. Jedan od razloga zbog koga se čia semenke spominju kada je mršavljenje u pitanju je taj što se, u kontaktu sa vodom, naduju na veličinu višestruko veću od originalne i u želucu stvaraju osećaj sitosti. Međutim, ukoliko unesete čia semenke u sebe i potom popijete vodu, nećete imati lepo iskustvo, pošto će se semenke naduti pre nego što vam dođu do stomaka.

Potapanje čia semenki u vodu pre jela je bezbedno- nakon što se potope, čia semenke oko sebe obrazju sluzav omotač koji im pomaže da lakše prolaze kroz digestivni sistem. Drugo istraživanje pokazuje da jedenje neljuštenih čia semena čini da mnogo više određenih biljnih omega-3 masnih kiselina dospe u krvotok. Ne postoji pravi dokaz koji je metod najbolji kada je upijanje nutritivnih materija u pitanju.

Evo nekoliko razloga zašto treba da uvrstite čia semenke u svoj meni:

- Usporava starenje kože
- Čuva dentalno zdravlje
- Pospešuje probavu
- Čuva zdravlje srca
- Jača kosti i izgrađuje mišiće

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>