Zdravlje

Ljubav

Magnezijum: Da li ste svesni da vam nedostaje u organizmu?!

Ako vam magnezijum nedostaje u organizmu trebalo bi da to što pre rešite ali da li ste uopšte svesni toga? Vaš ubrzani tempo života i stres jeste uzrok niskog nivoa energije ali je isto moguće da se borite sa nedostatkom magnezijuma.

Magnezijum: Da li ste svesni da vam nedostaje u organizmu?! Svet Plus




Svakom mišiću u našem telu je potreban potreban magnezijum. Koristi se u preko trista hemijskih procesa u telu, uključujući proizvodnju energije, regulisanje nivoa šecćera u krvi i pravilno funkcionisanje nervnog sistema. Preporučena dnevna količina je između 240 i 420 mg, u zavisnosti od uzrasta. Magnezijum je takođe povezan sa dijabetesom. Istraživanja u ovoj oblasti sugerišu da
ljudi sa nižim nivoima magnezijuma imaju rizik od razvoja dijabetesa.

Studije su pokazale da je nedostatak magnezijuma povezan sa anksioznošću imentalnim problemima. Čini se da magnezijum podstiče stvaranje hormona pod nazivom ATCH koji aktivira žlezde da oslobađaju kortizol (stresni hormon). 

Pored toga, magnezijum može smanjiti reakcije na stres tako što sprečava da stresni hormoni
ulaze u mozak. Ukoliko bolujete od neobjašnjive anksioznosti ili otkrivate da su ti nivoi anksioznosti povećani, povećanje količine magnezijuma može pomoći.

Imajući nizak nivo magnezijuma, dobija se niska ćelijska energija. Ovo dovodi do letargije i umora. Istraživanje je pokazalo da smanjeni nivo magnezijuma uzrokuje korišćenje više kiseonika tokom fizičke aktivnosti. U jednoj studiji, koja je uključivala i atlete, demonstrirali su manje fizičke sposobnosti sa niskim nivoom magnezijuma.

Magnezijum je potreban za transport kalcijuma po telu. Kada su prisutni mali nivoi magnezija, previše kalcijuma ulazi u ćelije, što dovodi do problema sa srcem. 

Ako se patite sa grčevima u mišićima, upotreba magnezijuma može biti sredstvo, koje vam je potrebno. Nizak nivo magnezijuma dovodi do hiperaktivne neuromuskularne aktivnosti koja uzrokuje slabost mišića i grčeve.

Slab apetit, mučnina ili povraćanje, mogu biti znak nedostatka magnezijuma. Iako je izazovno konkretno navesti koliko nizak nivo magnezija uzrokuje ove simptome, grčevi u stomaku i osećanje mučnine ujutru, oba su povezana sa nedostatkom magnezijuma.

Tokom menstrualnog ciklusa (naročito u drugoj polovini), nivoi magnezijuma fluktuiraju. Viši nivoi magnezijuma mogu pomoći PMS simptomima. Trudnicama je potrebno 360 miliona grama više nego što je normalna preporučena dnevna količina, kako bi smanjile rizik od preeklampsije i preuranog porođaja.

Nekoliko studija je povezalo nedostatak magnezijuma sa visokim krvnim pritiskom. Dok povećanje unosa može smanjiti vaš krvni pritisak, važno je proveriti da li postoje i drugi faktori koji doprinosi njemu.

Kao i kalcijum, potreban je i magnezijum za zdrave kosti. Magnezijum pomaže kalcijumu da se apsorbuje i stimuliše produkciju kalcitonina štitnjače. Takođe podržava zdrave kosti pretvarajući vitamin D u aktivni oblik. Oko 60% magnezijuma vašeg tela smešteno je u kostima. Onda se prebacuje u krvotok kada je to potrebno. Potrošnja dnevne preporučene količine magnezijuma će
osigurati da vaši nivoi ostaju na optimalnom nivou. 

Hrana bogata magnezijumom uključuje:

-Bananu
-Kikiriki
-Kinou
-Crni pasulj
-Prženi badem
-Tamnu čokoladu
-Zeleno, lisnato povrće

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>