Svet

Region

Pesma Makarena može vam spasiti život, a da to niste znali!

Pesma grupe Los del Rio iz 1993. koja je harala svetskom scenom, dokazano je da može spasiti život! Ne samo da je jako poznata, nego i daje dobar tempo pri hitnoj masaži srca.

Pesma Makarena može vam spasiti život, a da to niste znali! Foto: youtube




Španski naučnici su u subotu rekli da savetuju da se lekari drže ritma tog starog letnjog hita kad rade masažu srca. Pesma grupe Los del Rio iz 1993. ne samo da jako poznata, nego i da daje dobar tempo pri hitnom radu na srcu, to jest 100 do 120 kompresija u minuti.

Istraživači sa Univerziteta iz Barselone i Kliničke bolnice u Barseloni su regrutovali 164 studenata medicine za eksperiment. Podeljeni su u tri skupine zadužene da primenjuju masažu srca na lutkama tokom deset minuta.

Najbolji rezulati su bili kod onih koji su koristili metronom na aplikaciji mobilnog telefona, podešen na 103 otkucaja u minuti. U toj skupini je 91 procenat studenata držalo pravi ritam. 74 procenta onih kojima je savetovno da mentalno slede ritam Makarene su se, takođe, držali ritma.

Na kraju samo je 24 procenta onih od kojih je zatraženo da izvode masažu bez uputstava sledilo dobar ritam. Makarena je imala još jednu prednost: oni koji su pratili njen ritam su brzo počinjali, dok su oni koji su pratili metronom "najviše čekali s prvom kompresijom.

 

Viber

Autor: B.P.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>