Region

Svet

Region

Film Kozje uši reditelja Marka Kostića dobio Kristalnu koalu, a Gorica Popović nagrađena u Berlinu

Filmu "Kozje uši'' reditelja Marka Kostića pripala je "Kristalna koala" za najgledaniji film na 17. Festivalu srpskog filma u Australiji, a Gorica Popović je nagrađena na festivalu SEEFF (South East European Film Festival) u Berlinu, saopštio je Filmski centar Srbije.

Film Kozje uši reditelja Marka Kostića dobio Kristalnu koalu, a Gorica Popović nagrađena u Berlinu Foto: Youtube Printscreen




Festival srpskog filma održan je u novembru i decembru prošle godine u Sidneju, Melburnu, Pertu, Adelaidu, Brizbejnu i Vulagongu, a nagrada će Kostiću biti uručena 5. juna u prostorijama Filmskog centra Srbije.

Na SEEFF-u je ove godine prikazano 16 filmova iz 15 zemalja južne i istočne Evrope, a međunarodni žiri dodelio je četiri nagrade. 

U kratkom obrazloženju žirija navedeno je da "Goricu Popović nagrađuju za snažnu, uverljivu, autentičnu i optimističku glumačku kreaciju lika bake koja se stara o svojoj unučadi u postsocijalstičkoj Srbiji".

Film "Kozje uši", nastao po scenariju i romanu Vladislave Vojnović, prikazan je i na festivalima u Kini, Libanu, Indiji.

Popović je dobila nagradu za glavnu ulogu na FICOČ (Five Continents International Film Festival) u Venecueli, a na Festivalu snimateljskih ostvarenja "Slika u pokretu" direktor fotografije Miloš Spasojević dobio je nagradu Evropske asocijacije snimatelja IMAGO.

Pored Gorice Popović, u filmu igraju i Slobodan Ćustić, Milica Spasojević, Nikola Kojo, Sergej, Branislav i Tomislav Trifunović, Goran Radaković, Anđelka Prpić, Pavle Marković, Ivan Mihailović… 

 

Viber

Autor: J.G.
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>