Ostalo

Sme�no

Svi ste čuli za biljku zovu, a ne znate da je upravo ona uzrok jedne srpske izreke

Ovo je period kad cveta jedna od najzdravijih biljaka od koje domaćice najčešće prave sok, a neretko i čaj. Ipak, mnogi ne znaju da ovo drvo krije veliku tajnu, odnosno da postoji legenda vezana za cara Trojana.

Svi ste čuli za biljku zovu, a ne znate da je upravo ona uzrok jedne srpske izreke Foto: Svet Plus




Maj je vreme kada zova cveta u punom sjaju. Ako planirate da je sami berete, berba ovih cvetova se vrši po suvom i lepom vremenu i u vreme punog cvetanja zove. Veoma je bitno da nađete procvetalo drvo zove koje je udaljeno od ulice ili nekog vida zagađenja. Cvet po cvet berite i stavljajte u kesu kako bi se sačuvala njihova čistoća i svežina.

Veliki je saveznik u sprečavanju gripe i prehlade jer jača imunitet. Osim toga, zova ima antivirusno i antimikrobno delovanje.
Legenda o drvetu zove

Legenda kaže da je neki car Trojan imao kozije uši. Kada je došao berberin da ga brije car mu plati u zlatnicima kako nikome ne bi pričao za njega i kozje uši. Berberin pristade, ali vremenom poče bolovati jer nikome nije smeo da kaže svoju tajnu. Tada odluči da ode u polje iskopa jednurupu i u nju tri puta reče:

"U cara Trojana kozije uši!"

Kada je završio on zakopa rupu i bi mu lakše. Ali kako prođe neko vreme iz te rupe izniče drvo zove, a čobani koji tuda prolaze naprave od nje svirale i kako su svirali umesto muzike se čulo:

"U cara Trojana kozije uši". Tako su svi saznali za carevu tajnu. Po ovoj legendi je drvo zove bilo dugo poznato.

Viber

Autor: B.P.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>