Ostalo

Sme�no

Marija Rajhe matematičarka i arheog! (VIDEO)

Marija Rajhe je bila matematičarka i arheog, a najpoznatija je po tome što je od 1840. godine do kraja života istraživala "Naska linije" (Naska linije su ogromni geoglifi na Naska-visoravni blizu istoimenog grada Naska u Peruu) i u tome imala veliki uspeh. 

Marija Rajhe matematičarka i arheog! (VIDEO) Screenshoot Youtube



Marija Rajhe je rođena 15. maja 1903. u Drezdenu u Nemačkoj, kao prvo dete doktora Maksa Feliksa Rajhe-Grosea, sudije prekršajnog suda, i njegove žene Elizabete. Odrasla je u bogatoj kući, okruženoj lepim vrtom, u starom delu grada poznatom kao središte kulture i umetnosti, koje su bile sastavni deo života i njene porodice. Izvrsno je vladala engleskim i francuskim jezikom i intenzivno se bavila sportom, ali je bila i vrlo zatvorena. Tu svoju zatvorenost objašnjavala je strogim očevim vaspitanjem i krutom disciplinom u kojoj je odrastala. Oni su, s druge strane i bili uzrok buntovništva koje je rasplamsalo njen avanturistički duh i radoznalost, koji su je najviše karakterisali. 

Studirala je matematiku, astronomiju, geografiju i strane jezike na Tehničkom univerzitetu u Drezdenu. Godine 1932. počela je da radi kao dadilja i učitelj za decu nemačkog konzula u gradu Kusko u Peruu. Godine 1934. je izgubila jedan prst zbog gangrene. Iste godine je počela da radi kao nastavnik u Limi. Umrla je u Limi 8. juna 1998. godine od raka. Sahranjena je nedaleko od Naske sa svim vojnim počastima. Njen dom je postao muze.

Peruanska vlada joj je pre smrti dodelila mnoge počasti, uključujući titulu počasnog građanina Perua i titulu Velike dame Naska. Stanovnici Naska su je isprva ismevali kao ludu ženu koja mete pustinju, ali tokom njenih dugogodišnjih neumornih istraživanja, „Doctora Reiche“ je stekla njihovo duboko poštovanje i zahvalnost, jer im je otkrila kulturnu baštinu koja je hiljadama godina ležala zaboravljena i skrivena.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>