Ostalo

Sme�no

Danas slavimo Svetоg Vasilijа Ostroškog: Ovo je običaj koji bi trebalo vernici da poštuju

Poznat kao veliki čudotvorac, njegova dela su poznata širom sveta. Njegovo telo počiva u ostroškoj isposnici gde se događaju razna čuda.

Danas slavimo Svetоg Vasilijа Ostroškog: Ovo je običaj koji bi trebalo vernici da poštuju Foto: youtube




Sveti Vasilije smatra se jednim od najvećih srpskih svetaca, a SPC i njeni vernici danas obeležavaju njegov dan - 12. maj. Dela velikog čudotvorca poznata su i van granica Srbije, a nad njegovim telom, koje počiva u ostroškoj isposnici događaju se razna čuda. Svakoga dana ogroman broj ljudi hrli na Ostrog kako bi se pomolio Svetom Vasiliju. Postoji verovanje da oni koje se zavetuju da će na Svetog Vasilija otići na Duhove u manastir Ostrog, njihova bolest ili bolest nekog njihovog najmilijeg biće kao "rukom odnesena".

Od danas treba da počnete strogi post koji će trajati sve dok na Trojice ili Duhove ne odete na Ostrog i tamo se pričestite. Ako poznajete osobu koja se sprema na ovakvo putovanje, trebalo bi da joj odnesete ulja, tamjana i pamuka da sa sobom ponese i da to ostavi kod sveca "da prenoći". Pamuk, ulje i tamjan koji su nošeni na Ostrog treba čuvati za "ne daj Bože".

Viber

Autor: B.P.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>