Zdravlje

Ljubav

Pripremite svoju kožu za sunčanje!

Pripremite svoju kožu za sunčanje i pocrnite pametno! Sve ono što treba da znate ako želite da ovog leta imate preplanuli ten.

Pripremite svoju kožu za sunčanje! Svet Plus



Vaš organizam stvoriće tačno onoliko vitamina D koliko mu je potrebno za aktiviranje imunološkog sistema, zaštitu zdravlja kostiju i zuba i prevenciju bolesti koštanog tkiva ako tri puta u toku nedelje, pet minuta provedete na suncu i otkrijete pet posto tela. Ako provedete više od dvadeset minuta na suncu uopšte ne povećavate korisne efekte vitamina D, a rizik od oštećenja kože svakako.

Sunce podstiče proizvodnju endorfina, pa se osećamo vedro i opušteno, smiruje upalne procese na koži, smanjuje crvenilo i perutanje kod seboreje i psorijaze, ubrzava metabolizam, podstiče znojenje i izlučivanje toksina...

Neumereno izlaganje suncu bez zaštite može da izazove rak jer su štetni i UVA i UVB zraci. UVA zraci prodiru duboko u kožu, a štetan uticaj ne osećamo istog momenta. Stvaraju veliku količinu slobodnih radikala koji uništavaju elastin i kolagen, pa koža gubi tonus, postaje suva i pojavljuju se bore.

UVA zraci uzrokuju alergijsku reakciju jer blokiraju imunološku odbranu i usporavaju proces regeneracije kože, dok UVB zraci se apsorbuju u površini kože i izazivaju crvenilo i opekotine. Ono što je još bitno da znate je da sunce izaziva pojačano lučenje sebuma, pa se na koži koja nije očišćena i pripremljena često javljaju akne.

Sigurno znate da je SPF mera zaštite od UVB zraka, pa zbog toga mnogi proizvođači nude preparate sa širokim spektrom zaštite, koji obuhvataju i UVA zračenje. Prema najnovijim propisima u EU, sredstva za sunčanje, pored SPF oznake, moraju da sadrže i odrednicu -niska, srednja, visoka i veoma visoka zaštita-

Koliko ćete dugo biti zaštićeni na suncu, zavisi od vašeg tipa kože i od vrednosti SPF. Ako bez ikakve zaštite pocrvenite za pet minuta, krema sa SPF 10 produžiće to vreme na 50 minuta , dok ćete sa kremom sa SPF 30 moći da budete na suncu 150 minuta. Međutim, bez obzira na ove proračune, najbolje je mazati se svaka dva do tri sata.

Preporučuje se nošenje majici sa dugim rukavima, odeće od gusto tkanog materijala, šešira, kačketa i možda niste znali ali postoje i kupaći kostimi od materijala sa zaštitnim faktorom SPF 50+.

Prema podacima britanskog Instituta za istraživanje karcinoma, zaštitini faktor će biti u potpunosti delotvoran samo ako se na kožu nanese 36 g kreme, što je oko dve kafene kašičice na lice i vrat, a dve supene kašike po telu. Manje od toga vas neće zaštititi!

Nikako ne nanosite parfem ako planirate boravak na suncu, takođe treba da budete oprezni ako uzimate vitamine ili neke druge suplemente. Treba da znate da UV zraci probijaju oblake i da možete izgoreti i oblačnim danima.

Posebno pazite ako imate više mladeža na telu, ako vam se od sunca pojavljuju pegice, ako su vam se nekada pojavili mehurići na koži ili ste dobili visoku temperaturu, te ako je neko u vašoj porodici imao karcinom kože.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>