Zdravlje

Ljubav

Ljuska crnog luka nejestiva, a puna moćnog antioksidansa! Ima načina da je koristite!

Ljuska crnog luka nejestiva, a puna moćnog antioksidansa! Ima načina da je koristite i uključite u redovni obrok.

 Ljuska crnog luka nejestiva, a puna moćnog antioksidansa! Ima načina da je koristite! Svet Plus



Mnogi ljudi nisu svesni da su ljuske raznog voća i povrća pune antioksidanata i drugih povoljnih nutrijenata koji mogu da unaprede ljudsko zdravlje. Primer za to je ljuska crnog luka, koja je nejestiva ali puna kvercetina, moćnog antioksidansa koji reguliše krvni pritisak i sprečava kardiovaskularne bolesti, uključujući i arteriosklerozu. Ako dodate ljusku od crnog luka u bilo koji redovni obrok, uključujući supu ili čorbu, ojačaćete svoj obrok moćnim antioksidansom ali i drugim korisnim nutrijentima. 

Crni luk je odličan pri uravnotežavanju nivoa šećera u krvi, zaustavljanju krvarenja iz nosa, uništavanju ćelija raka, ali i jačanju imunog sistema pomoću vitamina C. Jednostavno, luk je jedno od najzdravijih povrća na planeti. 

Brojne studije su dokazale da on efikasno sprečava i kontroliše formiranje polipa, da se bori protiv virusa, da leči psorijazu i da zaustavlja pojavu herpesa. Tamniji crni luk je povezan sa smanjenim rizikom od nastanka raka želuca, a prema jednoj studiji, samo polovina crnog luka na dan može da smanji rizik od nastanka raka želuca za polovinu. 

Da biste ekstrahovali kvercetin i ostala zdrava jedinjenja iz ljuske crnog luka, dovoljno je da stavite jedan ili dva cela, neoljuštena crna luka u supu ili čorbu. Pored toga što će supa postati bogata antioksidantima, dobiće i bogatu smeđu boju, zavisno od toga koji ste crni luk koristili.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>