Ostalo

Sme�no

Luckasta verovanja vezana za mačke!

Mačke su važan simbol u istoriji i brojnim kulturama širom sveta, pa ne čudi činjenica da se razna sujeverna verovanja upravo tiču baš njih. Svako ko ima macu za ljubimca zna koliko je ovo luckasto i uvrnuto, ali ne misle svi tako.

Luckasta verovanja vezana za mačke! Svet Plus



Možda ste naivno mislili da se maca umiva zato što održava higijenu, ali sa vama se ne bi složili Japanci. Oni veruju da, pored toga što su preslatke dok ližu šapice i brišu oči, mačke na taj način javljaju da će u dom uskoro navratiti gosti. Slično sujeverje postoji i u Americi. Da li čišćenje brkova najvaljuje dolazak poželjnih ili nepoželjnih gostiju procenite sami. U Holandiji postoji verovanje da ne treba pričati o važnim stvarima dok se u prostoriji nalazi i mačka. Sve važne planove i odluke treba donositi u privatnosti, jer se smatra da su mačke prave male tračare i da će sve vaše dogovore srećno ispričati komšijama. Sledeći put kad vaša maca načulji uši, razmislite o čemu ste pričali. 

Italijani veruju da je sreća kad mačka kine. To je navodno jasan znak da će u kuću stići neočekivan novac i zarada. Tada je dobro uplatiti tiket i odigrati neku igaru na sreću. Ako buduća mlada čuje mačku da kija na dan venčanja znači da će joj brak biti dug i srećan. U Grčkom folkloru pominju se priče koje kažu da ako mačka skoči preko svežeg groba, sahranjena osoba će u toku noći ustati iz večne postelje povampirena. To verovanje postoji i u pojedinim krajevima naše zemlje. Takođe, u određenim delovima naše zemlje kovčeg s mrtvacem se „čuva“ od mačke, i ne dozvoljava se da mačka pređe put ka groblju ispred njega. U Bugarskoj veruju da ako mačka skoči preko tela preminule osobe, ista će postati vampir.

Grozno zvuči ali u Indoneziji mačke povezuju sa vremenom. Ako je duga suša, a ljudi žele da padne kiša, Indnonežani polivaju mačke vodom kako bi prizvali padavine. Ako znamo da većina mačaka ne voli vodu, jasno nam je da je ovo mučenje životinje.

Još jedna priča kaže da ko šutne mačku, bolovaće od reumatizma. Šta je reumatizam naspram odsustva empatije i ljudskosti?! To je najveći hendikep!

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>