Zdravlje

Ljubav

Bol u vratu i ramenima: Rešite problem bez lekova!

Bol u vratu i ramenima je nekada u životu zadesio skoro svakoga, bez obzira na godine i zdravstveno stanje. Uzroci mogu biti različiti, a kao najčešće rešenje biraju se lekovi koji baš i ne pomognu svaki put. Postoji 6 načina kako možete rešiti problem na prirodan način. 

Bol u vratu i ramenima: Rešite problem bez lekova! Foto: Twitter:@HarvardHealth



Dakle, najčešći uzrok bolova u vratu je nepravilni položaj tela. Zato je najbolja prevencija pravilno držanje. Glava mora biti uspravna, u ravni sa kičmom, a ramena opuštena. Evo par navika koje vam mogu pomoći:
 
1. Koristite anatomski jastuk– ako dosad niste koristili anatomski jastuk, možda će samo on biti dovoljan da vaša bol prođe. Anatomski jastuk pruža vratu dodatnu potporu pa su mišići vrata opušteni. Anatomski jastuk vas prisiljava da spavate na boku ili leđima, a ne na trbuhu (kod spavanja na trbuhu vratni pršljen je zarotiran što se ne preporučuje).

2. Istežite se redovno.
 
3. Pravite česte pauze na radnom mestu. Ustanite se svakih pola sata, prošetajte ili se istegnite.
 
4. Prilagodite sto, stolicu i računar tako da vam monitor bude u visini očiju. Kolena bi trebalo da budu malo niže od kukova kako bi više težine bilo na stopalima. Ako imate naslon za ruke koristite ga, tako ćete smanjiti napetost u ramenima.
 
5. Izbegavajte telefoniranje bez ruku tako da telefon držite između uha i ramena.
 
6. Odmarajte – lezite s vremena na vreme kako bi se vrat odmorio.

Viber

Autor: K.Ž.
Izvor: Svet Plus/Stil

Povezane vesti:


>