Zdravlje

Ljubav

Šetnjom sagorevate više kalorija nego što ste mislili!

Šetanje se uvek podcenjivalo kada je mršavljenje i skidanje kalorija u pitanju, ali novo istraživanje je pokazalo da je ono zapravo jako korisno!

Šetnjom sagorevate više kalorija nego što ste mislili!Kako bi dobili formulu za predviđanje potrošnje kalorija tokom hodanja po ravnoj čvrstoj podlozi, istraživači su upotrebili postojeću literaturu i 10 naučnih radova objavljenih između 1960. i 2010. Utvrdili su da su dosadašnji standardi u 97% slučajeva potcenjivali kalorijsku potrošnju, jer nisu u obzir uzimali visinu i težinu čoveka.

“Što ste viši, to vam je potrebno manje energije po kilogramu telesne mase da pređete kilometar. U prevodu, sporije sagorevate kalorije dok hodate, za razliku od nekoga ko šeta istom brzinom, ali je niži”, objašnjava Piter Vejand, jedan od autora studije.

Pošto su utvrdili koje komponente su potrebne za tačno predviđanje, istraživači su napravili novu formulu:

Broj kcal koje sagorevate tokom jednog minuta = (0,035* vaša težina u kilogramima) + ((kvadrat brzine u m/s2 /visina u metrima))*(0,029*težina u kilogramima)

Kako bi utvrdili brzinu hodanja, Vejand predlaže da koristite traku za trčanje, pedometar ili prosto štopericu dok prelazite poznatu razdaljinu.

Viber

Autor: N.V.
Izvor: Svet Plus/ Lepota i Zdravlje

Povezane vesti:


>