Region

Svet

Region

Odlazak legendarnog kaskadera: Preminuo Bata Kameni

Legendarni srpski kaskader Dragomir Stanojević, poznatiji kao Bata Kameni, preminuo je u 76. godini. Snimivši više od 500 filmova, u kojima se pojavio i kao kaskader i kao glumac, sarađivao je sa brojnim domaćim i stranim velikanima sedme umetnosti.

Odlazak legendarnog kaskadera: Preminuo Bata Kameni Foto: Screenshot YouTube



Dragomir Stanojević, koji se pojavio u više od 500 filmova i televizijskih serija, umro je bolnici „Sveti Sava“ u Beogradu nakon kraće bolesti. Ostaće upamćen ne samo po svom kaskaderskom poslu već i po brojnim epizodnim ulogama koje je ostvario. 

Osnovnu školu završio je u Beogradu, gde je kasnije izučio automehaničarski zanat. Ipak, prekretnicu u njegovom životu predstavljala je prijava na konkursu za kaskadere za film Dugi brodovi. Posle toga je snimao film za filmom. Stanojevića su iz milošte i zbog posla kojim se bavio ubrzo prozvali Bata Kameni.

Kao legenda srpske i jugoslovenske kinematografije ostvario je karijeru dugu više od četiri decenije. Impresivan broj od više od 500 filmova u kojima je učestvovao, što kao kaskader što kao epizodni glumac, omogućio mu je da se upozna sa domaćim i stranim velikanima filmske umetnosti.

Verovatno ne postoji nijedan poznati domaći glumac ili režiser da nije radio sa Batom Kamenim, a od stranih je sarađivao sa Džonom Hjustonom, Klintom Istvudom, Lijem Marvinom, Andželikom Hjuston, Ričardom Bartonom, Savinom Geršak, Entonom Edvards, Kirkom Daglasom i mnogim drugim.

Od brojnih priznanja koje je dobio ističu se nagrada za životno delo na Filmskom festivalu u Nišu i plaketa za izuzetan doprinos jugoslovenskom filmu Jugoslovenske kinoteke. 

Iza sebe je ostavio suprugu Vesnu i sinove Marka i Uroša.

Viber

Autor: S.B.
Izvor: Svet Plus/RTS

Povezane vesti:


>