Zdravlje

Ljubav

Zaboravite ove tri stvari ako želite da smršate

Isprobali ste već razne dijete i uvek na kraju pokleknete i zateknete se sa nezdravim grickalicama u rukama, očajni zbog odustajanja? Ako želite konačno uspeti, zaboravite na ove najčešće savete, jer su oni krivi za neuspeh. 

Zaboravite ove tri stvari ako želite da smršate Foto: stockimages/FreeDigitalPhotos.net



Autorka knjige "The Shift", Tory Johnson, je za Huffington Post otkrila koje su po njoj najveće zablude kod mršavljenja i zašto ih više nikada ne bi pokušavala.

Dan za varanje

Svako ko je pokušao da smrša sigurno je isprobavao teoriju s jednim danom u nedelji kada je dopuštena sva hrana i kada se može uživati u omiljenoj čokoladi ili, recimo, grickalicama. Na prvi pogled se ovo čini kao zaista odlična ideja. I jeste, ali samo ako se toga zaista možemo pridržavati. U danima kada se trebamo hraniti zdravo i niskokalorično čini se da samo dve kockice čokolade ne mogu napraviti nikakvu štetu, ali najčešće je to puno više od toga jer postoji problem sa samokontrolom. Inače ni ne bismo bili u situaciji da se trebamo odricati hrane. A u takvoj situaciji dan za varanje gubi svaki smisao. I to nas vraća na početak, odnosno osnove - prehrana treba biti raznovrsna i zdrava uz fizičku aktivnost kako bismo se rešili viška kilograma. 

Brze dijete

Ljudima s viškom kilograma je potrebna nada da će ih se uspešno rešiti i konačno ponosno obući usku haljinu ili doći na plažu podignute glave. U toj nadi drugi su pronašli savršeno mesto za biznis, jer njihovi proizvodi ili planovi mršavljenja nude pravo čudo u vrlo kratkom roku. Recimo da idete na važno venčanje za dve nedelje, a brzinska dijeta i čarobni proizvod garantuju i do 10 kilograma manje u tom periodu? Da, uz mučenje organizma i velika odricanja, možda ćete doći do neke odlične cifre u te dve nedelje, ali odmah po prestanku sve će vam se vratiti. Brze dijete nisu nikakvo rešenje, a osećaj neuspeha nakon njih može vas zaista ubiti u pojam. Ako želite da smršate, dajte sebi vremena bez nekakvih suludih rokova vezanih za razna dešavanja. Neka vam jedina motivacija bude zadovoljstvo sobom, a sve je ostalo bonus.

Griža savesti - neprijatelj broj jedan!

Osim što smo vrlo često za svoje probleme skloni da krivimo druge, poput bake koja nam je u detinjstvu pravila fine kolače i nije rekla da je dovoljno pojesti samo jedan komad štrudle, još je teže nositi se sa svakim neuspehom. I tu nam ne može pomoći niko osim nas samih, kaže Johnson, jer smršaćemo tek kada se iskreno zapitamo zašto smo popustili i pojeli celu čokoladu u deset sati uveče. Iskren razgovor sa samima sobom i odlučnost da promenimo svoje navike malim koracima jedini su put prema zdravijem načinu životu, a na kraju i gubitku viška kilograma. Nemojte praviti velike promene odjednom, jer to nećete moći da ispoštujete, pa ćete se vrteti u krug. Zato možda u borbu s viškom kilograma krenite upravo sada i dajte sebi prvi mali zadatak za koji ste sigurni da ćete ga odraditi. 

Viber

Autor: B.B.
Izvor: tportal.hr

Povezane vesti:


>