Region

Svet

Region

Film Neposlušni dobio nagradu za najbolji scenario (Video)

Film "Neposlušni", čiji scenario i režiju potpisuje Mina Đukić, pobednik je ovogodišnjeg 38. Festivala filmskog scenarija (FFS), koji je sinoć završen u Vrnjačkoj Banji.

Film Neposlušni dobio nagradu za najbolji scenario (Video)



Drugu nagradu osvojio je scenario za film “Mamula”, dok je treću nagradu osvojio scenario filma "Varvari". Ovogodišnji žiri 38. Festival filmskog scenarija odlučivao je o nagradama u sastavu Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a i dramaturzi Biljana Maksić i Ivan Velisavljević.

Pantelić je, nakon dodele nagrada, rekao Tanjugu da je žiri jednoglasno doneo sve odluke, što u vreme trajanja festivala nikako nije moglo da se nasluti.

"Voleo bih da je ponuda bila bolja i kvalitetnija, ali filmovi koji su odabrani, a to znači i oni koji su dobili nagradu publike i specijalnu nagradu, mogu da budu primer onima koji su se ili će se baviti filmom, ne samo u srpskoj kinematografiji, već i u čitavoj regiji", rekao je Pantelić.

U obrazloženju ovogodišnje prve nagrade za scenario, žiri 38. Festivala filmskog scenarija istakao je da je Mina Đukić u filmu "Neposlušni" osobenim stilom ispričala priču o dvoje mladih i njihovom odrastanju. Na taj način je, prema mišljenju žirija, uspela da odgovori na zadatu temu.

Rediteljka i scenaristkinja Mina Đukić je nakon svečanog uručenja nagrade, izjavila da je radeći na filmu smatrala scenario samo kao deo procesa, i zaboravila kao moguću procenu, njega, kao dela.

"Drago mi je zbog nagrade, jer mislim da je ceo svet filma stvoren u tom scenariju. Dok smo putovali iz Sarajeva ka Vrnjackoj Banji, čitali smo ponovo scenario u pokušaju da se prisetimo šta je ostalo a šta nije, i shvatili smo da je ustvari sve u scenariju", rekla je ona, napominjući da su tu većina detalja i svi dijalozi.

Đukić kaže da je njen pristup bio takav da tokom rada na filmu zaboravi scenario, da bi onda shvatila da je on, kako je rekla, već u njoj, da ga zna napamet i da ne mora da mu se vraća fizički.

"Scenario je poseban, koji na prvi pogled može da zavara, ali žiri je pokazao da ima specifičan ukus, i veoma sam srećna", rekla je Mina Tanjugu.

Nagradu publike na ovogodišnjem filmskom festivalu u Vrnjačkoj Banji osvojio je film Bobana Skerlića “Top je bio vreo”, dok je specijalnu nagradu festivala osvojio film "Love hunter - priče iz njujorškog taksija".



Autor: J.B.
Izvor: Tanjug.rs
Foto: Screenshot YouTube

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>